Fakta og information om engelsk setter
Den engelske setter er en ædel og smuk race, der har en hundrede år gammel historie. Racebetegnelsen engelsk setter begyndte allerede at blive brugt i det 18. århundrede, men det var først i midten af det 19. århundrede, at racen begyndte at udvikle og forme sig.
Som navnet antyder, stammer den engelske setter fra England, og det menes, at englænderen Edward Laveracks havde betydelig indvirkning på udviklingen af racen. Ved hjælp af indavl og en omhyggelig avlsselektion udviklede han sin egen setter-type, kaldet Laverack-typen - denne lagde grundlaget for den moderne setter, vi kender i dag.
Den engelske setter blev avlet til at være jagthund, hvor den nyder at være sammen med sin jægerfamilie både i marken og i skoven. Dens vigtigste opgave er at finde og tage stand for vildfugle: fasan, rype, skovsneppe og agerhøne.
Engelsk setters temperament
Den engelske setter er en blid og social hund, der har brug for masser af menneskeligt selskab. Men måske endnu vigtigere - den har brug for masser af aktivitet og træning. Med baggrund i dens historie, er den avlet til at have et aktivt liv og en opgave at fokusere på. Hvis du kan imødekomme den engelske setteres behov, vil du samtidig få en rolig og kærlig selskabshund.
Den engelske setter er kærlig og loyal over for sine familiemedlemmer. Med sin tolerance og tålmodighed passer den ofte godt i familier med børn og andre kæledyr. Racen er også den bedste energiske legekammerat.
Man kan ikke benægte, at setteren er bedst egnet til en ejer, som er jæger eller kan tilbyde en stor have, men hvis den får masser af motion, kan den også trives i andre slags miljøer.
Aktivitetsniveau
Hvis du ikke er en aktiv person, så skal du gå efter en anden hunderace. Som sagt kræver den engelske setter meget træning og har et højt aktivitetsniveau. Ved siden af regelmæssige gåture skal du også opfylde hundens behov for mere fysisk krævende aktiviteter. Lad for eksempel hunden løbe løs på et stort indhegnet område, løbe ved siden af din cykel eller tage den med på vandreture.
Hvis du har mulighed for jagt og jagttræning, er det selvfølgelig den optimale aktivitet for din hund. Men den vil også være tilfreds, så længe du finder måder at aktivere den på og udfordre dens intelligens.
Denne race er også en rigtig stjerne i hundesport, såsom lydighed, agility og rally.
Ud over vigtigheden af motion er det mindst lige så vigtigt, at den engelske setter er lydighedstrænet, for at fungere godt under jagt.
Pelspleje hos engelsk setter
Racen kan have en lang pels, men den er ikke særlig krævende. Børst pelsen igennem, når det er nødvendigt, og klip hårene omkring poterne i løbet af vinteren, for at undgå dannelse af sneklumper.
Træning af engelsk setter
Den engelske setter er en intelligent race, men den modnes langsomt. Når den har lært noget en gang, så vil den til gengæld ikke glemme det. Den arbejder godt sammen med mennesker, men dog endnu bedre alene på grund af sin jagtarv, hvor den blev avlet til at kunne lægge afstand til jægeren og træffe egne beslutninger. Træn din engelske setter konsekvent og med positiv forstærkning, så vil I få et godt samarbejde.
Racen er ikke særlig tilbøjelig til at gø, men dens årvågenhed gør den til en god vagthund. Den vil sandsynligvis gø for at gøre dig opmærksom, hvis nogen nærmer sig familiens territorium. Men så snart den er blevet introduceret til nye mennesker, er den meget venlig.
Størrelse og vægt
Den engelske setter er en mellemstor race med en stærk og solid krop.
- Højde: for hanner er 65-68 cm og for tæver 61-65 cm.
- Vægt: mellem 20-36 kg.
Farver
Den engelske setter har en hvid grundfarve med pletter i forskellige farver, såsom sort eller tan.
Særligt for racen
Avlere har forskellige mål med racen, hvor de fleste er fokuseret på jagtegenskaber, mens andre er mere interesseret i hundens eksteriør. Når du overvejer at få en engelsk setter, skal du derfor være opmærksom på, hvilken type du er interesseret i.
For at opfylde den engelske setters behov, har den som nævnt brug for en aktiv ejer, hvor muligheder for jagt er ideelt (hvis du vælger den linje).
Arvelige sygdomme
Den engelske setter er generelt en sund race, men hofteledsdysplasi (HD) og neuronal ceroid lipofuscinosis (NCLs) kan forekomme.
Foder til engelsk setter
Engelsk setter har tendens til let at tage på i vægt, så hold øje med foderindtag og fysik. Din engelske setteres fodermængde skal dog være baseret på dens egenskaber og kondition. Vigtige faktorer er bl.a. alder, størrelse, aktivitetsniveau og stofskifte. Spørg din dyrlæge, hvis du undrer dig over din hunds foderrutiner.
Hundetype
Sportshunde
5 fakta om engelsk setter
- Den engelske setter blev udviklet i England til jagt med hovedopgave i at finde og tage stand for vildfugle.
- Aktivitetsniveauet er højt, og racen kræver derfor meget motion for at forblive sund og glad.
- Det er en social race, som har brug for masser af socialt samvær for at trives.
- Den engelske setter har en hvid grundfarve med pletter i forskellige farver.
- Avlere fokuserer på enten jagtegenskaber eller eksteriør kvaliteter, sørg derfor for at gøre op med dig selv, hvilken linje du er interesseret i, før du anskaffer dig en engelsk setter.