Hvalpe er pelsede, hurtige tyve. Eller, egentlig ikke: de ved bare ikke, hvad der er deres, og hvad der ikke er endnu. De er også nysgerrige og vil gerne udforske og undersøge alle de spændende ting, der er rundt omkring dem. Og de kan lide at lege – en sok, sko eller et par briller er ikke meget anderledes end legetøj eller tyggetøj, ifølge hvalpe.

Den første impuls kan være at sige "nej", skælde hunden ud og tage skatten væk. Men dette kan faktisk gøre tingene værre. Måske får du en hvalp, der sniger sig afsted og tygger hemmelige steder, og det kan være både dyrt og farligt. I stedet for at rette på din hvalp, så skift det, den har, til noget bedre.

Lyder det som om vi lader hvalpen "vinde" og blive belønnet for dårlig opførsel? Muligvis. Men problemet med at fortælle hunden, at den tager fejl, er, at det er svært at forklare, hvad der var galt. Var det at tage sokken for fem minutter siden? Var det at lege med den? At se dig som en legekammerat? At savle på sokken?

Problemet med irettesættelser
Worst case scenario – og ret sandsynligt – tror hunden, at det at komme til dig for at lege er det, der er galt, da det var det, den senest gjorde, da du fangede den. Det betyder, at dette er, hvad han holder op med at gøre - men skælduden har ingen effekt på at stjæle, tygge og ødelægge. Ikke et godt resultat!

Så i stedet for at sige nej, så tag noget af samme eller højere værdi og smid det til hvalpen, og tag trygt den dyre sko eller farlige pilleflaske væk, når han er optaget af det, han fik i bytte.

Vil dette få din hvalp til at lade dine ting være i fred? Sandsynligvis ikke – men husk at hvalpetiden er nøgleelementet her, da voksne hunde har en tendens til at lade ting være i fred, så længe deres behov er opfyldt.

En ekstra fordel ved denne tilgang: hunden lærer at apportere i processen, noget der er godt til legesessioner, til flere hundesportsgrene og mental stimulering af din hund.

Og vigtigst af alt: ved at gøre sådan vil den ikke tøve med at give digsine ting, hvis han finder noget farligt, som du af sikkerhedsmæssige årsager skal tage med.

Pas på ressourcebevogtning
Hvis hvalpen er vant til, at du med kraft fjerner ting fra grebet af hans kæber, vil han ikke kun være superhurtig, når han tager ting - han kan også udvikle ressourcebevogtning. Det er det, det kaldes, når hunde vogter – ved at knurre, knipse, blive stive, snerre og nogle gange bide – forskellige ressourcer. Ressourcer kan være mad eller tyggestykker, legetøj, mennesker, sofaer og senge, pinde – egentlig alt, hvad der er af værdi for hunden.

Tag aldrig ting væk, han har fået. Lad være med at rode med hans madskål eller tage hans tyggetøj væk, heller ikke for bare at give det tilbage. Læg noget i skålen, hvis du vil vise ham, at du er en ressource og sikker at have omkring sig, mens den spiser. Kast en godbid på afstand. Det samme, hvis den vogter sin seng: gå forbi og smid en godbid til hvalpen. Lad hvalpen se at du er værdifuld, selvom han har noget, han kan lide og vil passe på.

For hunde, der vogter deres personers senge eller sofaer, kan det være lidt vanskeligere – du skal måske lokke hunden væk med mad, sætte dig ned i sofaen og så invitere den tilbage til dig. Hvis den vogter den mod en anden hund så lok ham væk, inviter den anden hund op i sofaen og derefter vagthunden.

Men for hunde, der ikke har udviklet ressourcebeskyttelse, er de tre bedste tips:
- Vælg dine kampe. Er den sok virkelig værd at blive sur over?
- Ryd op. Sørg for, at der ikke er værdifulde ting inden for rækkevidde.
- Bliv dine hundes bedste ven ved at bytte gode ting ud med endnu bedre ting. Dette kan redde liv og penge.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.