For dig med en seniorhund
Vi har samlet en masse fakta og råd til dig, der har en seniorhund derhjemme.
En hund er seniorhund når den er fra 6-9 år, afhængigt af race. Jo større og tungere race, jo tidligere er hunden en seniorhund. Ældre hunde kan leve gode og aktive liv, men det er vigtigt at holde øje med helbredet på din seniorhund. Forebyggende sundhedsbehandling kan betyde at du opdager eventuelle sygdomme tidligt i forløbet, og dermed får bedre behandlingsmuligheder og prognose.
Ældre hunde er noget helt særligt. Kloge på livet, lette i hverdagen og med det helt særlige blik. Seniorhunde kan leve mange aktive og gode liv med høj livskvalitet, men det er vigtigt at forebygge eventuelle sundhedsproblemer.
Hvornår en hund er en seniorhund afhænger af race og størrelse. Nogle hunde er tidligt seniorhunde, som eksempelvis en berner sennen, der har en relativt kort gennemsnits-levealder. Andre hunde er sent seniorhunde, som eksempelvis cairn terrier, der har en lang gennemsnits-levealder.
Vi har samlet en masse fakta og råd til dig, der har en seniorhund derhjemme.
Som ejer af en ældre hund er det en fordel at kende til de mest almindelige sygdomme og lidelser, der kan give hunden en nedsat livskvalitet. Med forebyggende pleje kan man nemlig forsinke eller forhindre udviklingen af sygdomme og lidelser.
Almindelige symptomer på aldersrelateret sygdom er:
En udvidet seniorundersøgelse er en grundig tjek af din seniorhund med det formål, at opdage og behandle aldersrelaterede sygdomme og smerter.
En udvidet seniorundersøgelse består bl.a. af:
Ved et grundigt sundhedstjek laver vi en klinisk undersøgelse af din seniorhund. Det betyder at dyrlægen mærker vi din hund igennem fra snude til hale. Dyrlægen undersøger blandt andet:
Når dyrlægen kigger på din seniorhunds tænder, tandkød og mundhule vil hun eller han være ekstra opmærksom på, om tænder og tandkød ser sundt ud. Tandproblemer er normalt for ældre hunde, og det kan være nødvendigt med yderligere undersøgelse og behandling. Tandproblemer er smertefulde og ofte går ældre hunde med tandproblemer og smerter i lang tid før det opdages. Op mod 85% af alle seniorhunde har tandproblemer.
Forstørret prostata eller blærehalskirtel er en almindelig lidelse hos ældre hanhunde. Prostata er en kirtel, der sidder rundt om hundens urinrør og hos ældre, ukastrerede hanhunde kan en forstørret prostata give symptomer som blod i urinen, hyppig urinering, forstoppelse og uspecifikke smerter. Ved at føle efter med en finger i hundens endetarm kan dyrlægen få en fornemmelse af prostatas størrelse, fasthed og form, og fornemme om kirtlen er øm.
Tumorer i mælkekirtlerne er den mest almindelige kræftform hos tævehunde. Usteriliserede tævehunde har større risiko for kræft i mælkekirtlerne end tæver, der er steriliserede. Knuderne opstår, fordi der sker en række unormale og ukontrollerede celledelinger i de mælkeproducerende celler og ca. 50-60% af knuderne er ondartede. Dyrlægen mærker på mælkekirtlerne og føler desuden efter, om din hund har forstørrede lymfeknuder.
Ved en hæmatologisk undersøgelse af en blodprøve, laver dyrlægen en analyse af røde og hvide blodlegemer i blodet. Det kan eksempelvis vise, om din hund har tegn på en infektionstilstand og hvordan blodets evne til at størkne er.
Ved en biokemisk undersøgelse af en blodprøve, undersøges afforskellige enzymer, proteiner, sukker/glukose samt vigtige mineraler i blodet. Her kan man undersøge funktionen af indre organer som nyrerne, leveren og bugspytkirtlen.
Når din hund skal have foretaget en urinprøve i forbindelse med seniortjek, skal du medbringe en opsamlet urinprøve. Se hvordan du tager en urinprøve her.
Ved en urinprøve, undersøger dyrlægen blandt andet surhedsgraden, pH, der kan fortælle om urinens sammensætning. Urinen undersøges også for, om der er tilstedeværelse af protein. Protein i urinen kan være tegn på en urinvejsinfektion, begyndende nyresygdom eller sygdom anden sted i kroppen.
Urinen undersøges også for om der er tilstedeværelse af blod. Blod i urinen er ikke normalt og kan hænge sammen med blærebetændelse, blæresten eller forstørret prostata. Urinen undersøges også for, om der er tilstedeværelse af protein. Det kan være tegn på begyndende nyresvigt. Slutteligt undersøgelse urinen for krystaller, som ses i forbindelse med blæresten eller blærebetændelse.
Prisen for at AniCura Seniortjek vil variere fra dyrehospital til dyrehospital. Kontakt dit nærmeste AniCura Dyrehospital her.
If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.