Min hvalp spiser alt på gåturen - hvad skal jeg gøre?

Hvalpe er ikke meget ulig børn - for eksempel kan de godt lide at udforske verden ved at smage på den. Cigaretskod, små sten og pinde, affald og endda afføring undersøges ved at spise det. Dette kan næsten være som en besættelse for nogle hunde, og for nogle vil dette føre til en tur til akutdyrlægen.

 
 
For de fleste hvalpe er det ikke et problem, de udforsker og går videre. Det kan måske være ulækkert som menneske at have en afføringsædende hund, men det er ofte bare en fase, som hvalpen vil vokse fra.
 

Lær hunden at "lade det ligge"

Det værste du kan gøre i en situation, hvor din hund har fundet en "skat", er at blive vred på hvalpen, forsøge at jage ham for at få det, der er i munden, og i værste fald åbne kæberne og prøve at tage det, der er derinde med magt. Lær i stedet hunden at "lade det ligge"!
 
At lære hunden det kan lade sig gøre uden brug af tvang eller intimidering, hvis man bare forbereder træningen.
 

Sådan kan det gøres:

1. Forbered en tallerken med hundesikkert foder af lav værdi. Det kan for eksempel være tørre hundekiks, nogle grøntsager eller frugt. Forbered også en pose virkelig lækker mad med høj værdi , såsom bøf, levergodbidder eller vådt kattefoder. Husk: din hund bestemmer, hvad lav værdi og høj værdi er.
 
2. Start i et nemt miljø, såsom din stue eller baghave, med din hvalp i snor. Hvis du har en hjælper, er det ideelt. Lad hjælperen tage tallerkenen med lavværdifoder og lægge den på jorden, cirka 3-4 meter fra hvalpen. Du vil gerne have, at hvalpen lægger mærke til maden, men ikke kæmper for at komme til den. Hvis det sker, så flyt længere væk.
 
3. Lad hvalpen se maden og vent. Hvis han henvender sig til dig, så marker og giv ham et stykke af den værdifulde mad.
 
Hvis han ikke ser på dig, så tjek artiklen om frivillige indtjekninger først. Hvis din hund er super interesseret i foderet på jorden, uanset værdien eller afstanden, skal du måske lære den en opmærksomhedslyd først - tjek artiklen om det, før du tilføjer den distraktion af foder.
 
4. Når han ser på dig, så markér ved at klikke, hvis du bruger en klikker eller sig "dygtig" og giv en godbid af høj værdi. Smid en godbid på jorden for at få en ny gentagelse og bed hunden om at få den. Når han næsten med det samme ser tilbage på dig, er det tid til at rykke lidt tættere på godbidderne på gulvet. Marker og beløn, når han ser på dig. Sørg for, at du aldrig behøver at bruge snoren, den er der kun for en sikkerheds skyld. Snoren skal altid være løs, ellers er den for hård for hvalpen – gør det nemmere.
 
5. Når hvalpen kan komme rimelig tæt på maden på jorden uden at prøve at tage den, kan du skifte til en godbid af højere værdi - men sørg for, at det, den får betalt, stadig er mere værdifuldt. Gentag trinene ovenfor.
 
6. Gentag derefter alle ovenstående trin med din hvalp i snor. Men i stedet for en åben tallerken, bør du lægge maden i en gennemsigtig beholder med låg – prik nogle huller, så hunden kan få en snert af, hvad der er indeni. Hvis din hvalp går til beholderen, skal du bare vente, indtil han ser tilbage på dig - og så belønne.
 
7. Nu er det tid til at sætte en verbal cue på dette. De første par gange skal du sige "lad det ligge" – eller dit foretrukne signal – lige når hvalpen drejer hovedet mod dig. Marker og beløn. Begynd så at tilføje stikordet lidt før, indtil du kan sige det, så snart hvalpen ser på tingen. Hvis du skal sige det to gange, har du gået for hurtigt frem, gå et skridt eller to tilbage. Sørg for at gøre belønningen god nok, så signalet er værd at lytte til. Gentag trinene ovenfor med cue.
 
8. Tag træningen udendørs og gentag trinene forskellige steder, før du sætter den på prøve i en rigtig situation.
 
I situationer, hvor din hvalp allerede har fundet en skat, er udvekslingsspillet en fremragende strategi - sørg for at tjekke den artikel også.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.