De fleste hundeejere går dagligt ture med deres hund, men hvis du er glad for at løbe, eller har lyst til at komme i gang, så er det oplagt at tage din hund med.  

Hvilke hunde kan man løbe med?

Din hund skal være fuldt udvokset, før du kan tage den med på løbetur. Det betyder mindst 1 år for mindre hunde og mindst 1,5 år for større hunde. Det kan være skadeligt for ikke-udvoksede hunde at løbe længerevarende ture. 

Hunden skal være sund og rask og i god foderstand. Overvægtige hunde bør ikke løbe, før de har tabt de overflødige kilo. 

Meget små hunde kan godt komme med på løbeture, men da de jo skal tage mange skridt, hver gang vi tager et enkelt, kan lange løbeture godt være for meget.  

Hunde der er avlet til at bevæge sig meget, og løbe langt, kan være gode løbemakker - også til de længere ture.

Er du i tvivl om din hund kan komme med på løbeturen, så spørg altid din dyrlæge til råds.

At komme i gang

Vi starter ikke med at løbe et halvmarathon, hvis vi aldrig har løbet før, og det samme gælder for hunden. Så selvom du er en garvet løber, så skal din hund trænes op, hvis den ikke har været med på løbetur før.

Tempoet på turen bør ikke være højere end at hunden kan trave ved siden af dig. Trav er den mest naturlige gangart, særligt over lange strækninger. Det giver mindst belastning for hundens krop. Hvis hunden galoperer ved siden af dig, så bør det kun være på blødt underlag og i kortere perioder.

Intervaltræning 

Du kan med fordel starte med intervaltræning for din hund. Eksempelvis ved at varme op i et par minutter, herefter 1 minuts løb, 2 minutters gang, 1 minut løb, 2 minutters gang osv. I starten bør turene ikke være mere end 20 minutter. Efterhånden som din hund kommer i bedre form, så kan du løbe længere stræk og gå kortere.

Kig på din hund undervejs. Ser den anstrengt ud, eller virker den glad og har overskud. Du kender din hund bedst, så du skal vurdere om det er for meget.

Hvor meget er for meget? 

Motion skal hænge sammen med din hund race, alder, størrelse og behov. Din hund bør, præcist ligesom dig, være fysisk aktiv mindst 30 minutter dagligt. For de fleste hunde vil minimumsbehovet for fysisk aktivitet dog være større. Typisk 1-2 timer dagligt. Meget aktive hunde som forskellige jagt- og hyrdehunde kan have større behov. 

Hvis du er bekymret for, hvad din hund kan holde til, så spørg dyrlægen til råds og få eventuelt lavet en træningsplan. Hos AniCura har vi veterinærsygeplejersker med specialuddannelsen indenfor rehabilitering og vi kan derfor hjælpe dig med en skræddersyet træningsplan. 

Canicross - løbedisciplin for hund og ejer 

Der er kommet en ny løbedisciplin til Danmark, som hedder Canicross. Her løber du med din hund foran dig, og hunde har en træksele på. Selen er forbundet til et løbebælte, som sidder omkring hofterne på løberen. Meningen er, at hundene skal have et let og vedholdende træk på løbeturen. Det er en fantastisk sjov måde at løbe med din hund på.

Inden du kaster dig ud i canicross skal din hund have en god grundkondition, og den skal have korrekt udstyr på. 

Gode råd til før og under løbeturen 

Vand

Husk at medbringe vand på turen, hvis I skal løbe længere ture. Hunde sveder ikke gennem huden, som vi mennesker gør, men kommer af med varmen ved at trække vejret hurtigt og afgive varme og vand gennem blandt andet tungen og trædepuder. Det er vigtigt at du hjælper din hund med at blive afkølet og hydreret.

Fodring

Lad være med at fodre din hund før løbeturen. Der bør gå mindst et par timer fra hunden har spist et større måltid, og til at den skal med på løbetur.

Pas på poterne

Asfalt er hårdt for hundens poter. Vær derfor opmærksom på, at du varierer underlaget og vænner hundens poter langsomt til det hårde slid på asfalt. Asfalt kan blive meget varmt på en varm sommerdag, og kan give brandskader på poterne.

Hvordan kan jeg ellers motionere med min hund? 

Der findes et utal af motionsformer, hvor hunden fint kan være deltager sammen med dig. Det er eksempelvis: 

  • Løb (gerne på blødt underlag) 
  • Vandreture 
  • Daglige, friske gåture 
  • Cykelture (gerne på blødt underlag) 
  • Canicross (løb med hund spændt foran i en træksele) 
  • Kickbike 

Så det er bare med at finde den form som passer bedst til lige netop dig og din hund. 

Husk mental stimulering

Fysisk aktivitet og motion er sjovt, men der bør være en god balance mellem motion og mental stimulering. Hunde har brug for begge dele, så husk også at lade hunden bruge snuden og hovedet.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.