Hundehvalpe elsker at lege og leg er en fantastisk måde at opbygge en relation mellem hund og ejer. Det er dog vigtigt at vælge legetøj med omhu og vide, hvordan hunde leger. Leg kan både bruges til træning, socialisering med mennesker og hunde og aktivering.

Det rigtige legetøj til din hvalp

Der findes utrolig meget legetøj på markedet i dag. Langt det meste er både sikkert og godt, men når det handler om hvalpelegetøj, er det vigtigt at give sikkerheden et ekstra tjek.

Godt hvalpelegetøj er fast, elastisk og kan ikke sluges eller splintres. Selvom du måske er fristet til at give din hund babylegetøj eller andet ikke-hunde-legetøj, så lad være. Hundehvalpe kan splitte det meste af, og et uskyldigt udseende stykke legetøj kan hurtigt blive farligt.

Godt legetøj til din hvalp:

  • Bolde i snor (tennisbolde skal være lavet til hunde, da disse ikke indeholder glasfiber, som slider tænderne)
  • Reb med knuder på (vær opmærksom på at rebet ikke må trevle op - gør det det, så fjern det omgående)
  • Bløde bamser, lavet til hunde
  • Legetøj med piv i (vær opmærksom på at nogle hunde kan blive stressede af pivelegetøj)
  • Aktivitetslegetøj
  • Gummilegetøj af god og holdbar kvalitet
  • Legetøj med pels, eksempelvis med lammeskind på

Legetøj hunden aldrig bør få:

  • Pinde og sten (kan give alvorlige skader)
  • Bamser med plasticøjne (disse kan sluges)
  • Legetøj i en størrelse, som kan sluges

Legetøj der er beskadiget, gået hul på eller på anden måde gået i stykker, bør altid fjernes omgående.

Når du giver din hund et nyt stykke legetøj, bør du altid observere hvordan den opfører sig med det. Hvis du har mistanke om at den vil spise det, skal den kun lege med legetøjet sammen med dig.

Aktiveringslegetøj til din hund

Der findes utroligt mange forskellige typer aktiveringslegetøj, som er gode til hunde. Aktiveringslegetøj findes i de fleste dyrehandler og varierer fra komplicerede puslespil til simple foderskåle.

En favorit er typisk det klokkeformede gummilegetøj fra Kong, hvor man kan fylde opblødt foder i, fryse den og derefter give den til hunden. Det giver let en halv times aktivering. Du kan også let lave aktiveringslegetøj selv.

Eksempler på hjemmelavet aktiveringslegetøj:

  • Godbidder rullet ind i et viskestykke
  • Godbidder gemt i en tom toiletrulle, der er foldet i enderne
  • Godbidder gemt i forskellige størrelser papkasser

Læs mere om mental aktivering af hunde her.

Lær din hvalp at lege med mennesker

At lege med sin nye familie er vigtigt, og leg mellem menneske og hvalp er med til at opbygge en stærk relation. En god måde at starte leg mellem menneske og hund på, er ved at lege med forskellige typer legetøj. Leg eksempelvis trækkeleg med blødt trækkelegetøj og lad hunden vinde, når den har trukket lidt tid. Hvis hunden så stikker af med legetøjet, så hiv blot et nyt stykke frem og leg med det i stedet. Det er vigtigt at hvalpen lærer at legen er noget I har sammen.

Når du kan mærke at hvalpen leger rigtig godt, så slut af med at lade hvalpen vinde legetøjet. Legen bør altid sluttes inden hunden bliver overgearet. 

Min hvalp vil ikke lege?

Nogle hvalpe synes, det er overvældende, når folk prøver at lege med dem. Det gælder ofte for de hvalpe, der vil have mest gavn af det – de generte og forsigtige. Heldigvis er det muligt at lære de fleste hunde at nyde at lege. 

Først skal du sikre dig, at din hvalp eller hund ikke har smerter. Rygsmerter og smerter i nakke, tænder, kæber, forben og poter kan gøre hunde tøvende og endda få legen til at forårsage smerter. Hvis du har mistanke om, at hundens grund til at være tilbageholdende med at lege er smerter eller andre medicinske problemer, bedes du kontakte din dyrlæge. 
 
Hvis din hund er sund og stadig ikke leger, skal du starte med se på din egen adfærd. At forsøge at engagere hunden på den forkerte måde kan få den til at miste interessen helt.

Fem almindelige fejl, når du forsøger at engagere en tøvende hund med leg: 

  1. At forsøge at putte legetøjet i munden på hunden. Husk: leg er en efterligning af jagten. Indtil videre er det stadig uhørt at en kanin har forsøgt at tvinge sig selv ind i munden på hunden. I stedet for at tage legetøjet til hunden, skal du trække legetøjet på jorden, så hunden kan jagte det. Gør mønsteret uregelmæssigt, zigzag legetøjet hen over gulvet, stop og gå pludselig langsomt og så hurtigere.
  2. Ikke at lade hunden fange den. Hvis du følger rådene ovenfor, men aldrig lader hunden tage fat i legetøjet eller lader den jage for længe, ​​så vil hunden miste interessen. Lad hunden jage kort og derefter sætte ind for at dræbe og fange den.
  3. Ikke at lade hunden vinde tovtrækningen. Når du lærer en hund at trække, skal du holde legetøjet i et meget løst greb. Så snart hunden griber legetøjet, falder det ud af din hånd, og hunden vinder. Næste gang skal du holde den løs igen, og så - efterhånden som hunden bliver mere selvsikker - hold den en lille smule strammere, og så lidt strammere igen, indtil hunden skal trække ret hårdt - juster efter størrelse og alder på hunden - før den vinder legetøjet.
  4. At have et stykke legetøj medet for kort håndtag. Nogle hunde er for høflige til at gribe ting, der er for tæt på dig. At bruge et stykke legetøj med et længere håndtag gør det nemmere for dig at holde lidt afstand, mens hvalpen jager og trækker. På samme måde kan du prøve at sætte dig ned, mens du leger - nogle små hunde eller unge og små hvalpe foretrækker ikke at have et stort menneske, der tårner sig op over sig, da det kan virke skræmmende. Prøv også at lege med din side eller ryg vendt mod hvalpen i stedet for at se den.
  5. Ikke at være engagerende nok. Dette er måske den første ting man som menneske skal prøve, men det er ofte ikke den afgørende færdighed, mens du leger. Hunde, der elsker at lege tovtrækning, kan blive for begejstrede med en meget animeret legekammerat, og den generte hund kan finde det for overvældende. Men for nogle hunde kan dette være nøglen. Se på to hunde, der leger, og prøv at efterligne, hvordan de gør det. Vær engageret i legen, hav det sjovt, og skiftes til at vinde legetøjet. 

Fem tips til at lære din hund legende regler

1. Lær din hund et markeringssignal.  

En klikker, et ord eller en lyd er meget nyttig til at markere den rigtige adfærd og lade hunden vide, at nu er et godt tidspunkt at få legetøjet. En hund, der ikke har et signal til at få legetøjet, kan bare prøve at tage det, når den vil.  

Den bedste måde at lære dette på er at klikke/sige dit ord og vise legetøjet. Hold legetøjet bag ryggen, vis legetøjet, markér så snart hunden bemærker det, leg. Vis derefter legetøjet, vent et sekund, markér og leg. Sørg for at markere, når hunden er rolig og ikke forsøger at tage legetøjet. Forlæng tiden mellem visning af legetøjet og markering.  

Når det går godt, kan du vrikke lidt med legetøjet, ryste det, få det til at se levende ud og derefter markere. Bemærk! Du forsøger ikke at få hunden til at lave en fejl – du arbejder meget hårdt for at gøre det nemt nok for hunden at få succes. Hvis din hund laver en fejl - tag legetøjet og placer det bag din ryg igen, og gør den næste gentagelse lettere.

2. Skift af legetøj ved signal

Denne leg kan hjælpe med et par ting - at give slip på legetøjet og komme til dig, når du har et legetøj. Der er flere trin at følge. Sørg for, at din hvalp ved, hvilket trin du er på, før du skifter til det næste. Dette vil ikke gøres på en enkelt eller endda fem træningssessioner! 

Første trin: Brug to stykker legetøj til tovtrækning, så identiske som muligt. Hold en i hver hånd. Leg med den ene, hold den anden bag ryggen. Giv ikke slip på det første legetøj, men i stedet, når hvalpen er engageret, vis det andet legetøj. Lad legetøj nummer et blive slatten og begynd at ryste det andet legetøj.  

Hvis du har praktiseret det første råd ovenfor, skal du muligvis give signal om, at det er i orden at få det. Når hvalpen skifter - og det kan tage lidt tid for nogle hvalpe - leg lidt med legetøj nummer to, og tag legetøj nummer et bag ryggen. Præsenter derefter legetøj nummer et igen og gentag. 

Andet trin: Så snart hvalpen skifter, når legetøjet bag ryggen vises, skal du tilføje et signal, der betyder "skift". Sørg nu for, at hvalpen kun skifter på signalet - hvis du viser legetøjet, der var bag din ryg, og hvalpen giver slip på det den leger med før dit signal, så skynd dig at tage det bag din ryg igen. Gør det nemmere næste gang. Følg trinene i trin nummer et for at sikre, at hvalpen kun skifter på signalet. 

Tredje trin: Giv slip på det legetøj, du leger med - vis straks det legetøj frem, du har bag din ryg, og giv signalet til at skifte. Leg med det andet legetøj, mens du tager det første op, og gentag. 

Fjerde trin: Giv slip på det legetøj, du leger med, og tag et par skridt baglæns for at få hunden til at følge dig, før du giver signalet til at skifte. Tilføj længere afstande og sørg for, at hunden ikke giver slip, før du giver signalet. 

Femte trin: Kast nu det legetøj, du ikke leger med, og sig så skiftsignalet, gå baglæns for at opmuntre hunden til at komme til dig med legetøjet. Kombiner dette trin med tippet nedenfor.

3. Lær din hund at give dig legetøjet.

Som ovenfor - sørg for, at det trin, du er på, er klar, før du går videre til det næste. Du skal bruge et legetøj, der er nemt at få fat i, såsom en dummy eller en tennisbold, en tusch og godbidder til dette. 

Første trin: Hold klikkeren, hvis du bruger den i den ene hånd, sammen med nogle godbidder. Den anden hånd er tom og bag din ryg. Vis den tomme håndflade mod hunden. Markér og læg en godbid i den tomme hånd, så snart hunden ser på hånden. Når hunden tager godbidden, tag den nu tomme hånd bag din ryg. Gentag. Marker og forstærk at hunden ser på din hånd, snuser til hånden, lægger sin snude i din hånd, trykke snuden i din håndflade. 

Andet trin: Når hunden ivrigt trykker snuden i din håndflade, så snart den vises, skal du begynde at smide godbidderne for at få gang i den. 

Tredje trin: Når adfærden er stærk, kaster du et stykke legetøj, når hunden går i gang med at udforske, forstærk ved at markere og give en godbid. For hunden som er besat af legetøj, kan dette trin se meget anderledes ud end den hund, der er mere interesseret i godbidderne. Nogle hunde vil løbe hen til legetøjet og samle det op - bare hold din hånd frem for at få hunden til at lægge sin snude - og legetøjet - i håndfladen. Voila!  

De fleste hunde har dog brug for lidt mere arbejde. Hvis hunden har tendens til at stikke af med legetøjet, skal du sørge for at gentage trin D og E ovenfor, men også: Sørg for, at du træner i et lille rum, så det ikke er muligt at løbe væk, f.eks. på badeværelset. Når du tager denne leg udenfor - sæt en snor på legetøjet. Nogle hunde vil måske ikke hente legetøjet, hvis der er trusler til stede.  

Fjerde trin: Målet med øvelsen er, at hunden kommer til dig, så snart den har et stykke legetøj og villigt trykker legetøjet i din hånd. Sørg for ofte at give hunden legetøjet tilbage med det samme, især i begyndelsen. Ellers er det at komme til dig lig med at miste legetøjet, hvilket ikke gør adfærden stærkere.

4. Eksperimenter med forskelligt legetøj.

Det gælder både hunde, der ikke er så interesserede (endnu!) i legetøj, og hunden, der er for skør (stadig!) i nærheden af legetøj. Nogle hunde har helt forskellige reaktioner på forskelligt legetøj.

Prøv lodne legetøj med lange håndtag, bolde, frisbees, knirkende legetøj, en kogle, en sok eller andet, hunden leger med på egen hånd, og så videre. Forhåbentlig finder du det perfekte legetøj til at træne din hund med.

5. Leg, leg leg!

 Mange mennesker med hunde, som er besatte af legetøj, holder helt op med at lege for at få adfærden til at forsvinde. Men din hund giver dig en værdifuld information. Din hund vil gerne lege! Så prøv at finde en leg, som I begge kan lide, så hunden ikke går glip af en så stor glæde. 

Myter om leg

Hvis man leger med sin hvalp, så bliver den stresset. Ingen legetøj i huset giver en rolig hvalp. Man må aldrig lege med bolde med sin hund.

Myterne er mange, men heldigvis er de færreste sande! Leg med hvalpen gør hvalpen aktiv og skaber en sund stress i hvalpen. Hvis man leger voldsomt meget og længe, så kan hvalpen på sigt blive stresset. Det samme gælder hvis man kaster bold 50 gange om dagen, blot for at motionere hvalpen. Alt med måde.

Leg er en utroligt vigtig del af hundens kommunikation, og det er vigtigt for relationen mellem hund og menneske. Hvis du observerer din hvalp, kigger på dens kropssprog og leger med måde og omtanke, så skal du ikke være bekymret for de mange myter.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.