Hundefoder – mere end bare brændstof

Mad forsyner kroppen med næringsstoffer og har andre funktioner, såsom motivation til træning, det har en beroligende funktion og afhjælper kedsomhed. Næsten alle aktiviteter, vi laver med vores hunde, inkluderer mad på den ene eller anden måde.

Hvalpe og voksne hunde belønnes for den korrekte adfærd, og derfor øges motivationen til at gøre den rigtige adfærd igen og igen. Vi kan bruge mad og godbidder til at underholde en hund, der keder sig, eller lokke ham væk fra forstyrrelser. Mad kan få en hund til at overvinde sin frygt og blive brugt til at lære alle mulige ting. Det er det mest nyttige værktøj, og vi opfordrer alle, der håndterer en hund, til at bruge mad, ikke kun som brændstof.

I denne sammenhæng bruges ordet "mad" om både hundens almindelige foder og (mindre nærende, men) lækrere godbidder. I nogle tilfælde vil den typiske mad ikke virke som en motivator, for eksempel i et distraherende miljø, og du skal muligvis bruge hotdogs, råt kød, ost eller andre velsmagende sager. Når du træner mere ligetil ting i et mindre distraherende miljø - såsom at lave dine lektier til hvalpetimerne i dit køkken - kan tørfoder være tilstrækkeligt.

Der er en nem måde at teste, om du har brug for at øge værdien af forstærkningen: Giv din hvalp en smagsprøve. Observer, hvad der sker efter at han har slugt den. Vender han sig tilbage til dig for at få mere, eller ser han væk? Hvis han vender tilbage, ved du, at det fungerer, hvis han ser væk, har du brug for en højere værdi. Lad din hvalp bestemme! Nogle hunde har brug for en høj værdi selv derhjemme, og nogle vil arbejde for deres mad, selv når omstændighederne er mere krævende.

Sådan øger du godbiddens værdi

Når du bruger mange godbidder til at træne din hund, skal du reducere mængden af mad, du giver ved måltiderne, for at undgå at din hvalp bliver overvægtig. En glimrende måde at holde styr på det, er at måle al den mad om morgenen, som du vil byde på i løbet af dagen og bruge den hele dagen. Hvis du bruger noget andet end maden, så tag den nøjagtige mængde væk og gem det til en anden dag. Husk også kun at bruge bittesmå stykker. Det er også en god idé at lave træningen ved måltiderne, sammen med maden – på den måde ved du, at din hund ikke er mæt og gerne vil træne lidt for sit tørfoder. Undgå dog at bruge sult til at øge motivationen - der er beviser for, at sult er dårligt for hukommelsen og indlæringen. Så ikke helt mæt, men ikke sulten er en god tommelfingerregel.

Der findes mange forskellige slags mad i dag. Tørfoder – med eller uden korn –, dåsemad, rå mad – både klar til at give og rå, som du selv sammensætter og tilbereder – og andre hjemmelavede muligheder. Hvilken slags foder du skal vælge er en smagssag for både dig og din hund. I gamle dage sagde man ofte, at en sund hund ikke sulter sig selv, og det er måske rigtigt, men kræsne spisere kan få helbredsproblemer og at nægte at spise kan være et tegn på alvorligere helbredsproblemer. Eller det kan bare være et spørgsmål om ikke at kunne lide maden: smagen eller konsistensen. Nogle hunde keder sig hurtigt og ønsker måske en smagsændring en gang imellem. Det er ikke noget mærkeligt eller ualmindeligt: nogle gange kan det virke at købe mindre foderpakker og skifte mellem forskellige mærker eller typer. De fleste hunde, der er vant til at prøve andre fødevarer, vil ikke have noget problem med dette, men igen: din hund vil give svaret. Hvis både afføring og appetit er sund, er der ingen grund til at bekymre sig om at skifte foder, men nogle hunde har brug for en langsommere overgang, og disse hunde skal måske kun have nogle få slags at skifte imellem. Hold øje med pels, ånde, tænder, poter og om din hund taber sig eller tager på. Nogle hunde har godt af at få mindre portioner i løbet af dagen i stedet for blot nogle få større. Hunde er individer og foretrækker forskellige ting.

Der er flere måder at give din hund mad på end blot at stille en skål foran ham to gange om dagen eller tilbyde den under træning. Hunde er jægere, og en glimrende måde at få måltiderne til at vare længere er at give hunden en udfordring og god tid: Det nemmeste er at drysse maden i græs og lade hunden snuse for at finde den. Dette kan få et måltid til at vare længe. Der er også forskellige slags madpuslespil –  gummilegetøj, interaktive puslespil, madterninger, slikketæpper osv. – designet med forskellige typer mad i tankerne. At putte lidt af din hvalps mad i en tom madkarton og lade ham grave, bide og rive er også berigelse, ligesom strimlet avispapir blandet med tørfoder i en stor kasse også er det. Lad din hund snuse, udforske og spise, og det er fremragende mental træning på samme tid.

Alle hunde – unge som gamle, glade og kræsne, brugshunde og familiehunde – har godt af at bruge foderet kreativt i træning, hverdag og berigelse.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.