Fysisk kønsmodning for hanhunden

For hanhunden betyder den fysiske kønsmodning at hanhunden typisk vil begynde at lette ben når den tisser. Det betyder også, at hanhunden lærer, at nogle tæver dufter bedre end andre og han får større lyst til at snuse tl lækre tæver og gode "tissepletter" på gåturene.

Den fysiske kønsmodning hos hanhunden sker typisk omkring 6-10 måneders alderen. Små hunde modnes hurtigere end store hunde. Nogle hanhunde letter ben fra de er 8 uger, men typisk vil hanhunde først begynde at lette ben, når de er fysisk kønsmodne. Nogle hanhunde letter aldrig ben, men fortsætter med at tisse stående på alle 4 ben. 

Når hanhunden er fysisk kønsmoden, kan han parre en tæve og dermed gøre tæven drægtig. Det betyder, at du skal være opmærksom på, at din hanhund ikke går sammen med tæver i løbetid og at han bliver i haven, eller på matriklen, også selvom der er lækre tæver i nabolaget. 

Fra velopdragen hvalp til fræk teenager

Når hanhunden bliver kønsmoden vil du opleve, at han også bliver teenager i sin adfærd. Pludselig har han måske mere travlt med at snuse til pletter eller snakke med fremmede hunde, når du kalder på ham. Det kan også være at han begynder at lette ben op ad ting, du ikke ønsker han letter ben op ad. Det er helt normalt! Kønsmodningen er tiden, hvor det din hanhund har lært, hurtigt bliver glemt og du skal starte forfra. Det betyder ikke at det er glemt for evigt, men al den tidligere lærdom skal måske lige genopfriskes. I stedet for at blive frustreret, så find din tålmodighed frem. En hanhund i teenagealderen kræver at du går lidt tilbage i træningen, gør det let og sørger for at have en god belønning. 

Kastration eller ej

I nogle lande er der stor tradition for at kastrere intakte hanhunde tidligt. Det gør vi ikke så ofte i Danmark, da det anses som unødvendigt. Har din hanhund store adfærdsproblemer, eller fungerer dårligt i hjemmet på grund af overdreven hanhundeadfærd, så kan kastration være en mulighed. Man skal dog altid være opmærksom på, at hvis uhensigtsmæssig adfærd stammer fra usikkerhed, så kan en kastration forværre den adfærd. Spørg altid dyrlægen til råds, inden du vælger at kastrere din unge hanhund.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hanhunds adfærd? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.