Hjertelungeorm - fransk hjerteorm hos hund

Infektion med fransk hjerteorm har i en årrække været udbredt i Danmark især på Sjælland. I dag findes fransk hjerteorm over det meste af Danmark, og det er vigtigt at få testet din hund, hvis du har mistanke om, at din hund er smittet.

Årsag

Fransk hjerteorm, angiostrongylus vasorum og rævens lungeorm, crenosoma vulpis, kaldes ofte hjertelungeorm som en fælles betegnelse. Dette er en forsimplet betegnelse, da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlige sygdom. Det er rundorm, som spredes via snegle og sommetider padder. Den mikroskopiske orm lever og formerer sig i blodkarrene i den smittede hunds lunger. LarverneView on website kommer ud via hundens afføring og optages af snegle. I sneglene udvikler larverne sig til at blive smitsomme og inficerer nye hunde, som kommer i kontakt med sneglene.

Symptomer

Hjertelungeorm kan være svær at opdage fordi symptomerne kan variere i både styrke og varighed. I perioder kan de aftage og i enkelte tilfælde vises næsten ingen symptomer. Der er dog nogle typiske symptomer, som kan være gode at holde øje med. 

Hvis din hund hoster, virker træt eller stakåndet og ikke opfører sig som normalt, så skal du kontakte dyrlægen. I alvorlige tilfælde kan blodets evne til at koagulere eller størkne være nedsat. Det kan man typisk se, ved at blødninger ikke stopper naturligt, selv ved mindre sår eller skader. I nogle tilfælde kan man også opleve forstyrrelser i nervesystemet, som nedsat balance eller ændret adærd. Disse opstår fordi der sker blødning i det centrale nervesystem, som eksempelvis hjerne eller rygrad. 

Symptomerne opstår blandt andet, idet larverne vandrer igennem kroppen og ud til lungerne, hvor de hostes op. Denne vandring kan skabe store skader i hundens krop. 

De voksne orm sidder i blodårerne mellem hjertet og lungerne, og kan derfor give symptomer på hjertesvigt. Det kan typisk opleves som træthed, vedvarende hoste og ved at hunden ikke kan holde til samme mængde motion, som normalt. 

Der går typisk 30-60 dage fra hunden smittes til man kan teste den positiv.

Hvis din hund har nogle af disse symptomer, bør du hurtigst muligt få den undersøgt ved dyrlægen. Bor du i et område, hvor smitten findes, kan regelmæssige undersøgelser anbefales.

Vejrtrækningsproblemer

  • Hoste
  • Åndenød eller bliver hurtig træt 

Utrivelighed

  • Vægttab eller nedsat appetit
  • Opkast eller diarré

Ændringer i adfærd

  • Nedstemthed
  • Pludselige ændringer i adfærd eller balanceevne

Blødningsforstyrrelser

  • Overdreven blødning fra selv mindre sår
  • Røde pletter på slimhinderne
  • Blodmangel (bleghed omkring øjne og gummer)

 

Diagnose

Diagnosen stilles ved hjælp af afføringsprøver fra den inficerede hund. Man kan også tage en hurtigtest/snaptest på en blodprøve.
Ved alvorlig infektion ses forandringer i blodet og lungerne. Forandringerne kan normalt ses ved en røntgenundersøgelse af brysthulen. 

Hvis diagnosen stilles i tide, er behandlingen af fransk hjerteorm/hjertelungeorm og rævens lungeorm nem at udføre. Det afhænger af, hvor store skader der er sket på hundens hjerte og lunger. Nøglen til en vellykket behandling er at gribe ind hurtigt.

Behandling

Behandlingen består af at give en passende ormekur, som udskrives af den behandlende dyrlæge. Ormekuren gives eksempelvis en gang om ugen i fire uger, afhængig af præparat. I denne forbindelse tages et røntgenbillede, for at vurdere eventuelle skader på lungerne. 

Efter endt behandling tages igen afføringsprøve eller blodprøve, for at se at hunden er fri for hjerteorm, og der tages kontrolrøntgen af hundens lunger.

Når hunden er diagnosticeret med fransk hjerteorm, er det vigtigt at holde den i ro i 4-6 uger efter afhængig af sygdomsgraden. Dette gælder også, selvom hunden er klinisk frisk og er stoppet med at hoste. 

Hvis hunden er meget kritisk syg på grund af en stor mængde hjerteorm, er der risiko for bivirkninger ved medicinering. Derfor vil man, inden man behandler for fransk hjerteorm/hjertelungeorm, udføre en ultralydsundersøgelse af hjertet for at undersøge tilstandens omfang samt hvilke risici, der vil være i forbindelse med behandlingen. Løsner der sig store mængder af døde orme under behandlingen, er der risiko for, at hundens tilstand forværres. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.