Aortastenose er en medfødt defekt i hjertet, hvor aorta har en indsnævring enten over, under eller ved siden af aortaklappen. Hos hunde sidder indsnævringen oftest under klappen og kaldes da en subvalvulær aortastenose (SAS). Stenosen medfører, at blodhastigheden øges, hvilket kan høres som en mislyd, når man lytter med et stetoskop. Defekten er oftest medfødt, men vil ofte forværres under hundens første leveår. Der findes flere grader af aortastenose og en fuldstændig diagnose stilles af en kardiolog gennem en ultralydsundersøgelse.

Mange hunde kan leve et normalt med en mild eller moderat aortastenose. Ved en alvorligere stenose ses oftest tegn på nedsat udholdenhed, vejrtrækningsbesvær, bevidstløshed eller i værste fald pludselig død.

Visse racer er prædisponerede for aortastenose f.eks. Boxer, New foundland, Golden Retriever, Schæfer, Rottweiler, Samojed, Bouvier des Flandres, Grand Danois, Vorsteh og Engelsk Bulldog. Det anbefales ikke at avle på individer med aortastenose. Det kan være en god idé at få undersøgt hunde tiltænkt til avl inden parring.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.