Det er helt naturlig adfærd for hunde at udvise angst overfor høje, ukendte lyde og store lysglimt. For nogle dyr er der ingen eller en meget lille reaktion, mens det for andre kan være en vedvarende angst, der udløses allerede af mørkets frembrud eller af det første lille knald langt borte.

Det kan betyde at hele december er en svær tid for dyret og det er derfor vigtigt, at vi aktivt gør noget, for at dyret får det bedre. Ofte kan der være stor forskel mellem racer på, hvor lydfølsomme de er. Dette er fordi at racer er avlet med forskellige formål og derfor også har forskellige tærskel for, hvor meget de reagerer i forhold til lyd.

Tidlig træning

Allerede tidligt i livet skal vi introducere fyrværkerilyde og høje, uventede lyde for vores hunde, under kontrollerede forhold. Det kaldes lydtræning og det kan forløbe på mange forskellige måder.


Start træning allerede når din hund er hvalp. Her er et par tip til, hvordan træningen kan foregå:

  • På youtube kan man finde mange forskellige fyrværkeri-videoer, som kan afspilles ved høj volumen og på den måde vænne din hund til lydene fra nytårsaften.
  • Man kan også "tabe" ting på et hårdt gulv, så det giver et højt og pludseligt knald. Start med træskeer og gå gradvist videre med ting der larmer mere og mere. Sørg hele tiden for at lyden ikke bliver så voldsom, at den udløser angst hos hunden. Det er vigtigt at bygge træningen gradvist op.
  • Det kan også være god træning, at dyret selv får lov til at lave larm og derved kan kontrollere lyden. Det kan man eksempelvis opnå ved at lade hunden spise af skåle, der larmer eller lade den finde godbidder under metaldåser, der larmer når de vælter.

Ikke receptpligtig medicin & kosttilskud

Der findes flere forskellige former for naturmedicin, der med fordel kan bruges op til nytår. Fælles for disse er at brugen skal startes tidligt, ofte 2-4 uger før selve nytårsaften.

Naturmedicin kan kombineres med både træning og anden medicinering. Spørg din dyrlæge for råd og anbefalinger.

Medicinering selve nytårsaften

Hvis din hund er voldsomt angst nytårsaften, kan medicin være en stor hjælp på selve dagen og være med til at forebygge at dyret bliver yderligere angst fremover.

Alt medicin er receptpligtigt og du skal derfor tale med dyrlægen inden. Der er i dag mange forskellige typer af medicin, så det vil oftest være muligt at finde det rette produkt til netop din hund. Giv aldrig dit dyr medicin, der er beregnet til mennesker! Dit dyr kan reagere helt anderledes end forventet.

Nytårsaften for hunden

På selve dagen er det vigtigt, at du lufter din hund grundigt og i god tid, inden det bliver mørkt. Sørg for at din hund bliver træt og er velstimuleret.

Tidligt på dagen

Du kan eksempelvis gå lange ture, lave sporarbejde, lade din hund søge godbidder eller træne andre ting. Sørg ALTID for at have snor på din hund, hvis den bliver bange og stikker af. Plejer du at gå med løst halsbånd, så spænd det et hul ind. Går du med sele, så dobbelttjek at din hund ikke kan trække sig bagud af den. Hvert år er der hunde, der bliver forskrækkede og stikker af fra deres ejer!

Når festlighederne går i gang

Undgå at fyre bordbomber og lignende af i løbet af aftenen. Træk alle gardiner for og spil musik, så bragene sløres en smule.

Sørg for at hunden har et roligt og mørkt sted, den kan trække sig tilbage. Nogle hunde vil gerne gemme sig under en sofa eller et bord, andre vil gerne gemme sig på badeværelset. Det er helt fint, lad endelig hunden gøre dette.

Tilbyd hunden tæpper den kan grave og gemme sig i. Nogle hunde vil gø af bragene, og det hjælper ikke at skælde hunden ud. Afled den i stedet med lidt godbidder.

Det kan være en idé at have nogle gode tyggeben og godbidder på lager. Så kan du aflede hunden, når det brager mest. Nogle hunde bliver dog så angste, at de ikke vil tage imod mad.

Skal du lufte din hund  løbet af aftenen, så luft den i starten af dronningens nytårstale (omkring kl. 18). Her vil mange danskere sidde foran skærmen og der vil derfor typisk være mindre brag. Luft KUN med snor! Er din hund meget bange for bragene, så vil den dog typisk slet ikke have behov for eller lyst til at blive luftet.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.