Tungen er en muskel, og som alle andre muskler, så kontrolleres den af nerver. Tungen har mange funktioner for hunde, og tungen kan også se meget forskellig ud. Vi har samlet 5 fakta om hundens tunge!

1. Nogle hunde har blå tunger 

Nogle hunderacer, eksempelvis Chow Chow og Shar-Pei, har blå eller mørke tunger. Ingen ved præcist hvorfor tungerne er blå, men fælles for racerne er at de er af kinesisk oprindelse og tæt beslægtede genetisk. 

De blå tunger kan gøre det svært for dyrlægen at se visse problemer. Normalt er tungen fin lyserød og hvis hunden eksempelvis ilter sit blod dårligt, så kan man se at tungen bliver blålig. 

2. Hundetunger er ikke renere end mennesketunger

Hundetunger er hverken mere eller mindre rene end mennesketunger. Både mund hos hund og menneske indeholder mere end 600 slags bakterier. Derfor er det aldrig en god idé at lade hunden slikke på din hud, hvis du har sår eller skrammer. 

3. Soignering med tungen

Katte slikker pelsen for at soignere den, men det gør hunde faktisk også. Hundes tunger er dog langt mindre effektive, da de er bløde på overfladen, i modsætning til katttens ru og sandpapirsagtige tunge.

Slikker din hund sig ualmindeligt meget et bestemt sted, så er det altid en god idé at tjekke pelsen. Måske gemmer der sig et lille sår eller et fremmedlegeme. 

4. Afkøling med tungen 

Når hunde halser, er det deres måde at køle ned på. Processen kaldes også thermoregulering. Hunde har ikke svedkirtler over hele kroppen som mennesker, men har kun svedkirtler på trædepuder og næsen. Det betyder at hunde ikke kan svede gennem huden og derfor bruger de tungen til at komme af med overskudsvarme. Når hunden halser, bevæger luft sig hen over tungen og munden. Dette virker afkølende.

5. Hunde har færre smagsløg end mennesker

Hunde har flere smagsløg på tungen end katte, men langt fra så mange som vi mennesker har. De har omkring en sjettedel af de smagsløg mennesker har. Hunde kan smage bitter, salt, sødt og surt. I modsætning hertil kan katte ikke smage sødt!

Dog mener forskere at hunde primært vælger mad og smage ud fra lugt og i mindre grad ud fra smag. Hunde har en fantastisk lugtesans og lugtesansen spiller en stor rolle for oplevelsen af mad. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.