Kikkertundersøgelse (artroskopi) af kat

Mange forme for lidelser i led hos hunde kan undersøges og behandles ved hjælp af en kikkertundersøgelse - en såkaldt artroskopi. Artroskopi bruger, som regel 2 indgange (kaldet porte) ind til leddet, og giver et fantastisk overblik af hele leddet og efterlader kun små sår på ca 5mm, for hver port. I modsætning vil et åbent kirurgisk indgreb i leddet ofte kræve meget større snit og giver også et dårligere overblik i leddet.

En anden fordel ved en artroskopi i forhold til åben ledkirurgi er, at patienten kommer meget hurtigere i gang efter operationen, og med betydeligt færre smerter. Det tillader igen en hurtigere opstart på genoptræningen, og dermed en langt bedre prognose for patienten.

De hyppiske ledlidelser, der bliver undersøgt og behandlet ved artroskopi, er albuedysplasi (navnet på en gruppe af forskellige arvelige forandringer til albueleddet, som inkluderer FCP og UA), OCD (en arvelig defekt til brusken i leddet, som findes i bl.a. albueleddet og skulderleddet) og korsbånd- og meniskskade i knæleddet (det kræver dog ofte videre kirurgisk behandling efter artroskopien).

Genoptræning efter operationen er også meget vigtig og udføres både ved fysioterapiøvelser hjemme og ofte i waterwalker, efter aftale med vores veterinærsygeplejesker, som er efteruddannede indenfor fysioterapi, genoptræning og massage.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.