Hornhindesår hos katte

Hornhindesår kan opstå som følge af traumatiske skader på øjet. Hos katte opstår undertiden et overfladisk sår i hornhinden, selvom øjet ikke har været udsat for nogen fysisk skade. Vores dyrlæger i AniCura-appen kan hjælpe dig med at vurdere, om din kat har brug for at blive tilset af en dyrlæge - appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvad er hornhindesår?

Hornhinden er øjets yderste lag, der ses, når øjet betragtes forfra eller fra siden. Hornhinden er bygget op af flere små lag klart gennemsigtigt bindevæv. Yderst på hornhinden findes en klar tårefilm, som sikrer, at hornhinden ikke udtørrer og renser hornhinden for støv og mikroorganismer. Hvis tårefilmen ikke er intakt eller tilstrækkelig tyk, blottes hornhinden og bliver meget sårbar. Indersiden af hornhinden er beklædt af en fin membran, som udgør grænsen ind til det forreste øjenkammer. Sår på og i hornhinden skyldes en beskadigelse af et eller flere lag af hornhinden. 

Et hornhindesår kan have meget forskellig størrelse (udbredelse) og forskellig dybde. Som ved andre sår fx i huden, er det ikke nødvendigvis sårets størrelse, men snarere dybde, som bestemmer, hvor alvorligt hornhindesåret er for katten. Et lille, men dybt sår, der trænger ind gennem den inderste membran og ind i forreste øjenkammer, kan få langt alvorligere konsekvenser for kattens øje, end et stort overfladisk hornhindesår.

Hvad er symptomerne på hornhindesår?

Symptomerne afhænger i høj grad af årsagen til hornhindesårets opståen. Hvis såret er overfladisk, kan det eneste symptom være, at øjet løber i vand, samtidig med at hunden hyppigt blinker, som udtryk for smerte og ubehag. 

Dybe hornhindesår, der strækker sig ind i øjet, kan medføre, at væske og bestanddele fra de indre dele af øjet kommer ud gennem såret. 

Infektioner i øjet vil ofte give betændelsesflåd samt et rødt irriteret øje.

Hvordan behandles hornhindesår?

Det akutte overfladiske hornhindesår behandles lokalt med antibiotikaholdig øjensalve minimum 3 gange daglig og evt. ikke-binyrebarkholdige betændelseshæmmende øjendråber. 

Ved større læsioner kan behandlingen suppleres med enzymhæmmere (acetylcystein), for at mindske opløsning af hornhinden omkring såret. 

Den lokale behandling kan ved større sår understøttes af generel behandling med indsprøjtning af antibiotika og betændelsehæmmende (smertestillende) lægemidler. 

En meget effektiv behandling (ved store læsioner) er, at lave en lille øjeslimhindeflap og sy hen over hornhindesåret eller helt sy øjenlågene sammen i nogle dage. 

Ved større læsioner kan det være nødvendigt at fjerne hornhindeflapper. Ligeledes fjernes evt. fremmedlegemer. Det kan være nødvendigt at sy hornhindesåret sammen, især i de tilfælde, hvor en skarp genstand f.eks. en torn eller lignende har lavet hul gennem hornhinden ind i forreste øjenkammer. Større og dybere hornhindsår kræver ofte behandling hos øjenspecialist med særlig viden på området og adgang til specialudstyr.

Sår i hornhinden, der ikke heler - Ulcus corneae indolens

Nogle hornhindesår kan ikke hele normalt. Videnskabelige undersøgelser har vist, at årsagen til at såret ikke vil hele, skyldes en defekt i hornhindens øverste lag.

Det yderste lag i hornhinden, overfladecellerne, limes til en tynd hinde, basalmembranen, og det er tilhæftningen til denne basalmembran, der er unormal. Selvom overfladecellerne hurtigt formerer sig og dækker såret, ligger de løst oven på hornhinden, og såret heler alligevel ikke.

Såret i hornhinden optræder hyppigst hos midaldrende eller ældre katte, men ses også i enkelte tilfælde hos helt unge dyr. Denne specielle form for sår i hornhinden heler ikke trods behandlinger med flere forskellige øjensalver og -dråber, og det skyldes, at såret ikke er forårsaget af en infektion.

Såret kan opstå hos alle katte.

Ikke-helende hornhindesår kræver operation. Under en let bedøvelse og med brug af lupbriller eller operationsmikroskop renser dyrlægen såret og fjerner de løse sårrande. Herefter foretager dyrlægen en operation i hornhinden, der får såret til at hele.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.