Nogle hunde har behov for hyppigere ormekur end andre, alt afhængig af deres livsstil. Hvis hunden eksempelvis kommer i stalden og spiser hestepærer, eller fanger og spiser mus og gnavere, så kan der være god grund til at give ormekur med jævne mellemrum.
Tablet eller pasta
Ormekur fås på recept hos dyrlægen, og præparaterne fås både som tabletter og som pasta. Nogle midler skal kun gives én gang, mens andre skal gives flere gange. Dyrlægen skal have set hunden, inden der kan udskrives recept på ormekur.
Hvalpe og diegivende tæver
Hvalpe behandles rutinemæssigt mod orm. Opdrætter behandler typisk hvalpen flere gange inden hvalpen fylder 8 uger. Nogle gange kan det være nødvendigt at gentage behandling omkring 10-12 uger, men det er afhængigt af opdrætter og miljø. Kontakt altid dyrlægen, hvis du er i tvivl om din hvalp skal have ormekur.
Afføringsprøve
Hvis du er i tvivl, om din voksne hund har brug for en ormekur, kan du medbringe en afføringsprøve og bede dyrlægen om at få den undersøgt. Det er bedst at behandle hunden mod den form for orm, den rent faktisk har, hvis det er muligt. Det gør man for at undgå, at ormene bliver resistente.
Symptomer
I nogle tilfælde kaster hunden lange spoleorm op, i andre tilfælde kan man se bændelormens led som små hvide ”risgryn” ved endetarmsåbningen. Man kan dog ikke altid se orm med det blotte øje. Andre symptomer på orm, kan være:
- Diarré
- Vægttab
- Glansløs pels
- Opkastning
- Hoste
- Oppustet mave
- Irriteret hud
- Irriterede analkirtler
Se også Tarmparasitter hos hund og Vores bedste råd til din nye hvalp.