Smittet med coronavirus eller i karantæne - hvad med dyrene?

Vi holder løbende artiklen opdateret med ny information og henviser til myndighedernes retningslinjer. Sidst opdateret den 18. februar 2022. 

Hvis man er smittet med coronavirus COVID-19, og har kæledyr, er det klart at der melder sig mange spørgsmål. Vi har her samlet de mest hyppige.

Kan jeg vaske smitte af min hund eller kat ved at bade den med shampoo?

Coronavirus smitter via dråbesmitte. Der er fundet meget få tilfælde af kæledyr som er blevet smittet med COVID-19, at det ikke udgør en reel smitterisiko. Til gengæld kan kæledyr være passive bærere af smitten.  

Det betyder, at hvis du nyser eller hoster og dit dyr er i nærheden, eller at du krammer din hund eller kat, så kan du overføre dråber med coronavirus til pelsen eller slimhinderne hos dit dyr.  

Passiv vektoroverførsel med dråbesmitte, som eksempelvis coronavirus, trives dårligt i et tørt miljø, men trives godt i et fugtigt miljø. Det betyder at virus kan overleve i en rum tid i eksempelvis pels, men endnu længere tid i slimhinder på hunden eller katten.

Du kan derfor ikke vaske smitte af dit kæledyr.

Du kan formodentlig vaske noget af smitten af pelsen på dit kæledyr, men der kan stadig sidde virus i dyrest slimhinder. Desuden vil du, hvis du er smittet med COVID-19 overføre viruspartikler til dyret, næste gang du er i kontakt med det.  

Hvis du ønsker at vaske dit kæledyr, så husk at anvende en shampoo der passer til dyret. Katte og hunde har en anden PH-værdi end mennesker og derfor skal man ikke bruge menneskeshampoo. 

Hvordan undgår jeg at mit dyr bærer coronasmitte?

Undgå at din hund eller kat har direkte kontakt med andre mennesker. Vask hænder før og efter kontakt med dyret og bær maske. Det er den bedste måde at undgå at der kommer viruspartikler på dit dyr. 

Hvordan undgår jeg at blive smittet med coronavirus fra et kæledyr?

Lad være med at have fysisk kontakt med fremmede kæledyr. Undgå kontakt med venner og families hunde og katte, hvis personerne er smittede med COVID-19.

Jeg skal passe et kæledyr for en coronasmittet person - hvad gør jeg?

Vi ved at virus ikke kan opformere sig på eksempelvis hunde og katte. Så levetiden for viruspartikler er begrænset.  

Bløde, porøse overflader, er dårlige for virus at overleve på, mens hårde overflader som stål og plastic er bedre for coronavirus at overleve på. Derfor kan man antage, at viruspartikler i pelsen ikke overlever mere end maks 24-48 timer. Hvor længe viruspartikler kan overleve i slimhinderne er uvist.

Hvis du skal passe et kæledyr for en ven eller et familiemedlem, der er smittet med coronavirus, så tag følgende forholdsregler:

  • Vask hænder grundigt før og efter kontakt med dyret
  • Lad dyret spise og drikke af metal eller porcelænsskåle, som kan vaskes med opvaskemiddel og skoldes efterfølgende
  • Undgå at lade dyret  slikke dig i ansigtet
  • Lad dyret sove på gulvet om muligt de første 2-3 dage og undgå at have det i sofa og seng

Må jeg lufte min hund, hvis jeg er smittet med coronavirus?

Hvis du har hund eller andre kæledyr, som du plejer at lufte i snor, må du kun lufte dem i egen lukkede have, som ikke benyttes af andre. Hvis dette ikke er muligt, kan der være behov for at dit kæledyr bliver passet af andre, raske personer. I dette tilfælde skal du tage de smitteforebyggende forholdsregler, som sundhedsmyndighederne anbefaler, så du ikke smitter dem, der skal passe dit kæledyr.  

Må min kat stadig være ude, hvis jeg er smittet med coronavirus?

Det kan være svært, eller næsten umuligt, at holde en udekat inde i flere dage. For at undgå at din kat bærer smittepartikler med ud, kan du:

  • Undgå fysisk kontakt med din kat
  • Vaske hænder grundigt før og efter kontakt med din kat og bære maske
  • Holde din kat ude fra stue, køkken og soveværelse
  • Holde din kat i gang eller et andet afgrænset område, hvis den vil være inde

Flere nyheder

  • Husk refleks når mørket falder på!

    Når dagene bliver kortere og mørket falder på, bliver det endnu vigtigere at bruge refleks på aftenturen. Uden refleks bliver både du og dine kæledyr næsten usynlige i mørket, hvilket kan føre til farlige situationer.
      Læs mere
    • Skal du rejse udenlands med hund eller kat?

      I lande uden for Danmark findes mange sygdomme, som vi ikke kan beskytte vores kæledyr mod. Hvis en hund eller kat bliver smittet i udlandet, er der risiko for, at behandlingen bliver vanskelig, og at den endda kan smitte til dyreejeren. Her får du en række gode tips til både før og efter rejsen.
        Læs mere
      • "Hug Your Dog Day!" og andre mærkedage

        I løbet af et år findes der mange særlige mærkedage for at skabe opmærksomhed om forskellige emner. Nogle har et mere seriøst budskab end andre. Og dyreverdenen er ingen undtagelse, når det gælder mærkedage.
          Læs mere
        Luk

        Opdater siden

        Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.