Katte og coronavirus (COVID-19)

Vi holder løbende artiklen opdateret med ny information og henviser til myndighedernes retningslinjer. Sidst opdateret den 18. februar 2022. 

 

Vi har på nuværende ingen evidens for at kattedyr kan smitte mennesker med coronavirus SARS-CoV-2. 

Kan katte blive smittet med coronavirus?

Ja, der er pt. flere ting der tyder på, at katte kan blive smittet med SARS-CoV-2. Der er fundet COVID-19 og antistoffer i katte verden over, hvilket bekræftes i eksperimentelle studier.  

Spredning af virus til katte sker hovedsageligt fra mennesker ved tæt kontakt. 

Kan katte blive syge med COVID-19?

I et eksperimentelt studie fra Hong Kong, blev en mindre gruppe katte inficeret med coronavirus SARS-CoV-2. Kattene udviklede symptomer på sygdom, i samme stil som COVID-19, og viste sygdomstegn som: 

  • Vejtrækningsbesvær
  • Forkølelsessymptomer
  • Lungebetændelse
  • Hoste
  • Diarré

I eksempler uden for studiet, hvor katte og kattedyr er blevet testet positive for SARS-CoV-2, har de fleste katte udvist milde symptomer på COVID-19, nogle har slet ikke været syge.  

Kan katte smitte andre katte med coronavirus?

Ja, det tyder på, at katte er i stand til at smitte andre katte. I et eksperimentelt studie i Kina, kunne kattene sprede virus til andre katte tæt på. Man formoder at smitte kan ske via snot og spyt og muligvis via afføring. 

Kan katte smitte mennesker med coronavirus og COVID-19?

Der er ingen indikationer på at katte kan smitte mennesker med COVID-19. Men de kan indirekte smitte, hvis der er kommet virus fra en smittet person på deres pels, og der så efterfølgende er en anden person, som rør ved kattens pels.  

Det anbefales, ud fra et forsigtighedsprincip, at holde god hygiejne i omgangen med kæledyr. Vask hænder ofte, og rengør skåle og soveområder grundigt og regelmæssigt. Mennesker der er syge, bør så vidt muligt holde sig fra familiens kæledyr.

Bør jeg få testet min kat for SARS-CoV-2?

Nej, der er som udgangspunkt ikke nogen grund til at få testet din kat for SARS-CoV-2, da smitten fra katte til mennesker vurderes så lille. Det er derfor unødvendigt at teste almindelige huskatte uden symptomer. 

Hvis din kat har symptomer på sygdom i luftveje eller mave-tarm-systemet, så er der stor sandsynlighed for at det er noget andet end COVID-19, den fejler. Hvis du selv eller en anden person, som katten har været i kontakt med indenfor de sidste 14 dage, er smittet og katten udviser symptomer, så skal du kontakte din dyrlæge, som vil vurdere om der er behov for test af din kat.  

Hvad gør jeg, hvis min kat får hoste eller vejrtrækningsbesvær?

Der kan være mange årsager til, at katte får hoste eller vejtrækningsbesvær. Kontakt altid din dyrlæge, hvis din kat får alvorlige symptomer, eller hvis du er i tvivl. Husk at oplyse informere din dyrlæge, hvis du er smittet med coronavirus eller i karantæne.

Kan jeg være i kontakt med min kat, hvis jeg er smittet med coronavirus eller syg?

Ud fra et forsigtighedsprincip, anbefaler vi at du holder afstand til din kat, hvis du er syg med COVID-19. Vask hænder grundigt før og efter kontakt med dyret, og bær maske, når du håndterer din kat. Om muligt, lad da en anden håndtere din kat indtil du har været symptomfri i 48 timer.

Læs mere om coronavirus og kæledyr her.

Flere nyheder

  • Husk refleks når mørket falder på!

    Når dagene bliver kortere og mørket falder på, bliver det endnu vigtigere at bruge refleks på aftenturen. Uden refleks bliver både du og dine kæledyr næsten usynlige i mørket, hvilket kan føre til farlige situationer.
      Læs mere
    • Skal du rejse udenlands med hund eller kat?

      I lande uden for Danmark findes mange sygdomme, som vi ikke kan beskytte vores kæledyr mod. Hvis en hund eller kat bliver smittet i udlandet, er der risiko for, at behandlingen bliver vanskelig, og at den endda kan smitte til dyreejeren. Her får du en række gode tips til både før og efter rejsen.
        Læs mere
      • "Hug Your Dog Day!" og andre mærkedage

        I løbet af et år findes der mange særlige mærkedage for at skabe opmærksomhed om forskellige emner. Nogle har et mere seriøst budskab end andre. Og dyreverdenen er ingen undtagelse, når det gælder mærkedage.
          Læs mere

        Lad os tale om tænder

        Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

        Luk

        Opdater siden

        Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.