Hjælp katten gennem vinteren

Sne og temperaturer under frysepunktet betyder, at katte skal være mere indendørs på denne tid af året. Pels er ikke ensbetydende med, at man håndterer lave temperaturer godt. Grundlæggende er katten et ørkendyr, og pelsen er beskyttelse mod varme – ikke kulde.

Det er svært at definere, hvad der er "for koldt" for en kat, da dette varierer med race, sundhed, alder, vejr/vind, luftfugtighed og hvor vant din kat er til kulde. Når der er minusgrader, er det derfor bedst at være på den sikre side. For meget udetid i stærk kulde kan føre til, at katten bliver nedkølet, får frostskader eller i værste fald dør.

Frostskader

Med faldende temperaturer stiger risikoen for, at udekatte får frostskader. Oftest er det kattens ører, poter, halespids, næse og pung, der fryser hurtigst, og huden og underhuden dør af forfrysningen. Dette kan resultere i smertefulde skader og efterfølgende infektion. Frostskader skal behandles hos dyrlægen.

Inde eller ude?

Det bedste er, hvis katten selv kan vælge, hvornår den vil ud og hvornår den vil ind. En hel arbejdsdag eller hele natten ude i stærk kulde kan være meget mere, end et firbenet dyr har godt af. Her kan en kattelem være en rigtig god løsning.

Hvis du ikke har en kattelem, skal du sørge for, at katten har et lunt og tørt sted at søge tilflugt udendørs. Hvis du ikke har et sådant naturligt sted, kan du lave et. En enkel løsning kan være en opbevaringsboks af plast, som sælges i byggemarkeder. Hvis kassen har låg, bliver rengøringen lettere – det hænder, at andre katte "markerer" i boksen. 

Skær et hul på kortsiden, som katten kan gå ud og ind af, og dæk bunden med kuldeisolerende materiale. Halm eller hø er fint at lægge ovenpå, papir og tæpper tiltrækker fugt og er derfor mindre egnet. Sæt kassen et roligt sted, gerne lidt op fra jorden og gerne i en garage eller et skur, hvis det er muligt.

Katten skal også have adgang til vand ude. Husk at tjekke, at vandet i skålen ikke er frosset. Undgå metalskåle ude - også dyrs tunger kan sætte sig fast på nedkølet metal.

Ikke kun temperatur

Tænk også på sneforholdene, når du lukker din kat ud. Er der meget våd sne, kan den let sætte sig fast i pelsen og skabe store knuder, som i værste fald kan gøre, at katten ikke kan bevæge sig frit. Hvis du ser, at din kat har problemer med dette, kan det være en god idé at holde den inde, når forholdene er sådan, at våd sne sætter sig fast i pelsen.

Vinterfodring og aktivering

Husk også, at katte, der går ude, har brug for flere kalorier og lidt mere protein, når det er koldt. Katte, der lægger sig godt til rette på sofaen om vinteren, har brug for færre kalorier for ikke at tage på i denne periode med mindre aktivitet.

Katte, der er vant til at være aktive udendørs, kan blive frustrerede over ikke at få afløb for deres energi. Det kan resultere i uønsket adfærd såsom ødelæggelse af møbler, urinmarkering og overdreven spisning. Flere tager på i løbet af vinteren, og nogle kæmper med forstoppelse, fordi de ikke får nok fibre. Katte spiser også græs for at regulere mave/tarm, og dette er ikke naturligt tilgængeligt om vinteren.

Sofakatten

Hvis katten tøver med at gå ud i kulden, kan det være en god idé at oprette en kattebakke indendørs i de værste frostperioder, også for katte, der klarer sig ude resten af året. Vær også opmærksom på åbne ildsteder. Katte søger mod varmen og trives godt foran brændeovnen. Sørg for, at gnistfangeren er på plads, da gnister kan forårsage store skader på pelsen.

Store forskelle

En gammel eller syg kat vil også have det sværere i kulden end et ungt og spændstigt individ. Tjek katten regelmæssigt og sørg for, at den ikke har fået frostskader. Visse kropsdele bliver som nævnt lettere frostskadet end andre; ører, poter, hale og kønsorganer. Hvis uheldet er ude, må du ikke forsøge at gnide katten varm - det kan beskadige huden.

Hvis katten er kold, tag den ind og varm den langsomt op ved at pakke den ind i tæpper/håndklæder og holde den tæt til kroppen. Gerne foran pejsen. Tør pelsen, hvis den er våd, brug hårtørrer på lav varme, gnid ikke.

Tjek også regelmæssigt poterne. Vejsalt er ikke behageligt for dyrepoter. Vask grundigt, så det ikke sætter sig og forårsager skade. Husk også at ID-mærke katten, så det kan spores, hvis den firbenede søger tilflugt hjemme hos nogen andre.

 

Flere nyheder

  • Husk refleks når mørket falder på!

    Når dagene bliver kortere og mørket falder på, bliver det endnu vigtigere at bruge refleks på aftenturen. Uden refleks bliver både du og dine kæledyr næsten usynlige i mørket, hvilket kan føre til farlige situationer.
      Læs mere
    • Skal du rejse udenlands med hund eller kat?

      I lande uden for Danmark findes mange sygdomme, som vi ikke kan beskytte vores kæledyr mod. Hvis en hund eller kat bliver smittet i udlandet, er der risiko for, at behandlingen bliver vanskelig, og at den endda kan smitte til dyreejeren. Her får du en række gode tips til både før og efter rejsen.
        Læs mere
      • "Hug Your Dog Day!" og andre mærkedage

        I løbet af et år findes der mange særlige mærkedage for at skabe opmærksomhed om forskellige emner. Nogle har et mere seriøst budskab end andre. Og dyreverdenen er ingen undtagelse, når det gælder mærkedage.
          Læs mere

        Lad os tale om tænder

        Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

        Luk

        Opdater siden

        Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.