Hvis man mistænker, at katten har indtaget rotte- eller musegift, bør man opsøge en dyrlæge.

Katte er mindre tilbøjelige til at æde lokkemad eller døde gnavere sammenlignet med hunde, hvorfor de sjældent rammes af forgiftning med rotte- eller musegift. Det er først og fremmest katte, som æder mange gnavere, der risikerer at blive forgiftede, eftersom de midler der bruges har størst effekt, hvis dyret indtager flere doser. I mange tilfælde risikerer katten dog at blive syg efter selv en lille dosis, hvis giften indeholder alphachloralose, som forårsager neurologiske symptomer, eller ny-generations antikoagulanter, som påvirker blodets koagulation.

Symptomer

Rotte- og mussegift indeholder sædvanligvis antikoagulerende middel. Midlet virker ved at forårsage indre blødninger, som følge af at blodet mister sin evne til at stivne. Symptomer på forgiftning med antikoagulanter optræder ofte nogle dage efter indtagelsen. Katte får blege slimhinder som følge af de indre blødninger samt blodig opkastning og diarré, bugsmerter, blå mærker og eventuelt halthed grundet blødning omkring led.
Ved forgiftning med alphachloralose forekommer bevidstløshed, forstyrret hjerterytme og neurologiske symptomer. Alphachloralose anvendes primært i musegift.

Diagnose

En sikker diagnose stilles ved, at rottegift påvises i blod- eller urinprøver. En sådan analyse tager dog flere dage og behandling påbegyndes allerede, når man mistænker, at katten har indtaget rottegift eller har fået blødningstendenser.

Behandling

Hvis dyreejeren hurtigt opsøger dyrlægen efter katten har indtaget giften, kan man forsøge at inducere opkastning ved at give en injektion. Desuden behandler man med medicinsk kul.
OBS – Vi anbefaler ikke, at man i hjemmet forsøger at inducere opkastning med salt, da det kan resultere i saltforgiftning.

Ved forgiftning med antikoagulanter består behandlingen af at give vitamin-K-injektioner og –tabletter for at genoprette blodets koaguleringsevne. Hvis tilstanden er livstruende kan en blodtransfusion være nødvendig. Der findes ingen modgift mod alphachloralose, hvorfor behandlingen er understøttende symptomatisk.

Prognose

Hvis den rette behandling sættes ind i tide, kan katten blive helt rask uden mén.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.