Hjernetumorer kan være godartede – de udgøres af en cellesamling, som vokser ukontrolleret på et sted – eller ondartede, hvilket vil sige, at de vokser ind i omkringliggende væv og spredes (metastaserer) til andre dele af kroppen. Eftersom hulrummet i hjerneskallen er begrænset, udgør selv godartede tumorer desværre en trussel mod kattens liv og helbred, eftersom der opstår et tryk mod det følsomme hjernevæv i takt med, at tumoren vokser.

Tumorer i hjernen kan være primære. Det vil sige, at de er opstået fra celler i hjernevævet eller deres støtteceller, hjernehinder, blodkar mm. Den hyppigste tumortype er et meningeom, en godartet tumor som opstår i hjernehinderne. Det forekommer også, at en ondartet tumor fra et andet sted i kroppen spreder sig til hjernen og giver ophav til en såkaldt sekundær tumor.

Man ved ikke hvorfor hjernetumorer opstår hos katte, men flere faktorer anses for at spille en rolle såsom arvelighed, miljøfaktorer, immunologiske faktorer mm.

Symptomer

Afhængigt af hvor i hjernen tumoren sidder, kan symptomerne variere. Det hyppigste symptom er dog, at katten får epilepsilignende krampeanfald. Katten kan få nedsat syn, epilepsilignende krampeanfald, adfærdsforandringer (katten bliver nedstemt og er ikke sig selv), slingrende gang, øget følsomhed eller smertereaktion ved berøring omkring nakkeregionen mm.
En tumor i hypofysen kan give ophav til sekundær cushings syndrom, og hvis tumoren spredes til hjernen fra en primærtumor fra et andet sted i kroppen (f.eks. mammae), kan katten udvise symptomer fra modertumoren.

Diagnose

En kat med neurologiske symptomer skal have en klinisk undersøgelse, som ofte suppleres med blodprøver for at udelukke andre årsager til symptomerne (f.eks. forgiftning). Hjernetumorer stilles ofte som sandsynlighedsdiagnose ud fra neurologiske undersøgelser og billeddiagnostik i form af MR eller CT, men for at fastslå en endelig diagnose er det nødvendigt at undersøge vævsprøver fra tumoren.

Behandling

De fleste katte med hjernetumor får behandling for symptomerne (f.eks. epilepsimedicin) eller steroider for at modvirke hævelse i forbindelse med tumoren, hvilket kan dæmpe symptomerne. Hvis katten har et meningeom, som er placeret et sted, hvor det er muligt at komme til at operere, kan kirurgisk behandling, eventuelt kombineret med strålebehandling, være en mulighed.

Prognose

Eftersom hjernetumorer hos katte sjældent kan helbredes, er prognosen desværre dårlig på længere sigt. Det er vigtigt, at katten får behandling mod symptomerne, og den bør komme på regelmæssige kontrolbesøg hos dyrlægen til opfølgning og dosiskontrol.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.