Det normale led

Det normale led består af ledkapsel, ligament, ledbrusk og ledvæske. Sener og muskler omgiver leddet. Ledbrusken er et kompliceret materiale, som består af 70 % vand hos det voksne individ. Næringsstoffer, så som sukker og aminosyrer, tilføres brusken via ledvæsken. Ledbrusken er elastisk og fungerer som støddæmper. 

De bevægelige dele af leddet er lukket inde i en ledkapsel, fyldt med ledvæske, som fungerer som smørelse og medvirker til at mindske modstand i leddet. Mængden af ledvæske påvirkes af bevægelsen og belastningen på leddet. Ledvæsken forsyner ledbrusk og ligament med næring.

Årsag

Årsagen til gigt kan enten være primær uden kendte underliggende faktorer, eller sekundær til en ledsygdom, så som albue- og hofteledsdysplasi, patellaluxation (løs knæskal) og osteochondrose (vækstforstyrrelse i skelettet), samt til en skade så som korsbåndslæsion eller brud.

Idet tilstanden har et snigende forløb, tilpasser katten sig ofte til situationen og det kan derfor være svært at opdage at den har ondt.

I forbindelse med gigt kan bevægeligheden blive nedsat, dels på grund af fortykket ledkapsel, og dels på grund af smerte i leddet når dette er i yderpositioner. Senere i udviklingen kan der høres krepitation (en skrabende/knasende lyd) når benet bøjes og strækkes.

Ved nedbrydning af det gigtramte led kan ledbrusken blive slidt ned, så den underliggende knogle fritlægges, hvilket sædvanligvis medfører smerte. Kroppen kompenserer ved at opbygge mere knogle rundt om leddet, for at reducere bevægeligheden og dermed mindske smerten når knoglerne gnider mod hinanden.

Forandret muskulatur og overbelastning af andre led, kan være en følge af det forkerte belastningsforhold, som et syg led medfører. Dette fører desuden ofte til en smertefuld tilstand i muskulaturen, som nogle gange kan være endnu mere ubehagelig for katten end ledsmerten i sig selv. 

Symptomer

Symptomerne ved gigt kan variere meget. En del katte med gigt kan leve et ubesværet liv i mange år.

De mest almindelige symptomer er halthed og stivhed i varierende grad. Halthed og stivhed kan ses når katten rejser sig efter at have hvilet. Nogle gange viser katten først symptomer når den får svært ved at hoppe op på ting. Katten vil måske gerne ligge på varme steder på et lidt lavere niveau end tidligere. Graden af halthed og stivhed kan tilmed variere med årstiderne. Tidligt i udviklingen af gigt halter katten ofte kun af og til. Senere kan smerten blive mere vedvarende, og ses selv i hvile.

Andre symptomer end halthed og stivhed kan være:

  • Smerte ved berøring
  • Adfærdsændring
  • Slikken på udsatte kropsdele
  • Træthed
  • Nedsat appetit
  • Øget uro
  • Afføringsbesvær

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis haltheden ikke er blevet bedre inden for 14 dage på trods af hvile, eller hvis katten viser symptomer, som ovenfor beskrevet, uden at have fået det bedre selvom gigtrådene er blevet afprøvet.

Hvordan stilles diagnosen?

Gigt karakteriseres af ledsmerter, begrænset bevægelighed i led, hævelse i led, og en varierende grad af betændelse og halthed.

Som tidligere nævnt er muskelømhed ofte forekommende ved gigt. En muskel, eller en muskelgruppe, kan være spændt eller øm som følge af, at katten aflaster det led, der gør ondt. Ved gigtproblemer i bagbenenes led ses ofte en spændt og øm rygmuskulatur på grund af langvarig fejlbelastning.

Efter en klinisk undersøgelse kan der laves yderligere undersøgelser med røntgenfotografering, for at give en eventuelt dybere forståelse af sygdommen, og hvordan den vil udvikle sig. Det er ikke helt usædvanligt at osteochondrose (vækstforstyrrelse i skelettet) er en årsag til gigt. Visse led er mere udsatte end andre. De led, som oftest rammes, er albueled, hofteled, knæled, tåled og haseled. Sjældnere påvirkede led er skulderled og håndled.

Ved at stille en diagnose kan behandling, sammen med specialtilpasset diæt, hjælpe til at opnå det bedste resultat for katten. 

Medicinsk behandling

En vigtig del af gigtbehandlingen, består i at mindske betændelsestilstanden. Med det rigtige medicinvalg plejer man at kunne opnå en lindring af ubehaget, og en forbedring i livskvaliteten. En del katte klarer sig uden betændelseshæmmende- og smertestillende medicin.

Hvad kan man selv gøre?

Motion

Det er svært at påvirke kattens motion og bevægelse. Ofte klarer den det på egen hånd ved at undgå at udsætte sig selv for bevægelser, som forårsager smerte.

Overvægt

Øget mekanisk belastning på grund af overvægt kan fremskynde nedbrydelsen af ledbrusk ved gigt. Et studie på hund har vist, at vægttab medfører nedsat smerte og nedsat behov for medicin hos gigtpatienter.

Hvis katten er overvægtig findes der specialfoder med mindre fedt og flere fibre, som medvirker til at vægttabet kan gå hurtigere og nemmere. Chancen for at et vægttab lykkes, øges betydeligt hvis katten regelmæssigt kontrolvejes sammen med kostrådgiveren på dyrehospitalet eller dyreklinikken. 

Genoptræning

Genoptræning giver ofte rigtig gode resultater i forbindelse med gigt, især i kombination med anden behandling. Formålet med genoptræning er, at genskabe fuld bevægelighed, samt at forhindre yderligere stivhed i ledkapslen og muskulaturen, som følge af inaktivitet. Genoptræning kan også afhjælpe spændingstilstande i muskulaturen, genoprette muskelmasse og muskelstyrke, samt have smertestillende effekt.  Flere forskellige teknikker kan anvendes til genoptræning.

Massage er en afslappende bløddelsbehandling, som normalt forbedrer cirkulationen i muskulaturen. Massagen kan løse spændinger i muskulaturen, og igangsætter normalt frigørelsen af kroppens egne smertestillende stoffer. Massagen medfører at muskler og sener bliver mere elastiske, og det kan have en afslappende indvirkning på det autonome nervesystem, hvilket kan gøre at katten bliver mindre stresset og nervøs. Denne behandlingsform er ofte foretrukket af både katten og dens ejere.

Akupunkturbehandling er en behandling, som kan bruges ved smerte i muskler, led, sener, ligament og skelet, og kan med fordel bruges som supplement, eller som alternativ, til anden medicinsk behandling, så som anti-inflammatoriske (betændelseshæmmende) lægemidler.

Laserbehandling er meget anvendeligt i forhold til genoptræning. Laserstrålerne øger blodcirkulationen til det afficerede område, hvilket giver en smertelindrende- og helende effekt.

Vandtræning. Katte bryder sig ikke om vand, hvorfor andre metoder end vandtræning normalt bruges til kat.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.