Bornavirus isolerer sig i det centrale nervesystem hos katte med bornavirus-infektion og anses for at forårsage sygdommen. Selvom det ikke er dokumenteret, hvordan katte smittes med bornavirus, vides det, at især ude-hankatte er mere disponerede end hunkatte. Infektion med bornavirus kan forekomme i alle aldre, men typisk er inficerede katte over et år gamle.

Symptomer

Katte med bornavirus-infektion kan i begyndelse have feber, være svækkede og miste appetitten. Efterfølgende opstår bevægelsesforstyrrelserne. Kattens bevægelser bliver spastiske, stive og langsomme, hvilket kan ligne, at den bevæger sig i ”slow motion”. Desuden får katten slingrende gang især i bagbenene og besvær med at hoppe.
Katte med bornavirus-infektion udviser også adfærdsforandringer, idet de bliver mere kontaktsøgende og jamrer ualmindelig meget. Kattene kan have problemer med at trække kløerne ind, hvilket kan give en klaprende lyd, når de går. De kan også udvise tegn på smerte fra lænden og sommetider få forstoppelse.

Diagnostik

En obduktion er nødvendig for at kunne stille en sikker diagnose, eftersom syge kattes symptomer ikke er diagnostiske, men kun karakteristiske. Dyrlægen kan altså ikke stille diagnosen alene ved at undersøge katten. Ved at undersøge nervesystemet under en obduktion kan forandringer, i form af såkaldt aseptisk meningitis, påvises.

Blodprøver og rygmarvsprøver kan vise tegn på forandringer, som stemmer over ens med symptomerne på bornavirus-infektion, men kan dog ikke faststille diagnosen. Øvrige avancerede billeddiagnostiske teknikker, som MR-undersøgelser og CT-undersøgelser, kan udelukke eller identificere andre neurologiske sygdomme, som kan forårsage lignende symptomer.

Behandling

Der findes ingen behandling, som helbreder bornavirus-infektion. Ofte anvendes præparater, som dæmper inflammationen i nervesystemet. 

Prognose

Nogle katte bliver hurtigt alvorlig syge ved infektion med bornavirus. Andre katte, som overlever den akutte fase, udvikler mildere kroniske symptomer. Visse katte lever med lidelsen i mange år, men med risiko for tilbagefald, hvor akut sygdom igen kan opstå.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.