Shetland sheepdog (sheltie)

Shetland sheepdog, også kendt som Sheltie, er kendt for sin intelligens og gode form. Med en baggrund som landmandens bedste ven, er Sheltie i dag et fremragende familiemedlem og en superstjerne inden for hundesport.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om shetland sheepdog (sheltie)

Nogle teorier antyder at shetlandshunden er en blanding af flere nordiske hunderacer, herunder pomeranian, den større collie og måske endda en king charles spaniel. Som navnet antyder, har shetlandshunden (med kaldenavnet Sheltie) sin oprindelse fra Shetlandsøerne, der ligger mellem Skotland og Norge.

Det var den skotske landmands bedste ven, og de opdrættede hundene ved at krydse border collie med mindre hunde, for at kunne hyrde deres fåreflokke. Derudover beskyttede hunden også ejendommen ved at gø af fugle og andre dyr, for at skræmme dem væk fra haven - den var ganske enkelt en pålidelig vagthund.

Mange Shelties elsker i dag at jagte fugle, nogle prøver endda at jage fly, der flyver over hovedet. Shelties udseende adskiller sig i dag en del fra hvordan den så ud i fortiden. Gamle billeder viser, at hunden både var mere robust og havde et kortere og bredere hoved. I dag er "Lassie" -markeringerne de mest almindelige, men Shelties findes også i andre varianter.

Shetland sheepdogs temperament

Shelties er meget lette at elske, takket være deres specielle natur. De er kærlige ledsagere til familier, inklusive børn, men de kan have forbehold omkring fremmede.

Det er i deres natur at være beskyttende, derfor er de hurtige til at gø, hvis der er fremmede på deres område. Dette gør dem til fremragende vagthunde, men for ikke at blive irriterende naboer kan du måske træne dem til at være stille i hjemmet. Og hvis du ikke kan lide en højlydt hund, er dette ikke racen for dig. Sheltien ses også ofte som livlig, hurtigtænkende, adlydende og dedikeret. De elsker at behage dig og er utroligt gode til at lære.

Aktivitetsniveau for shetland sheepdog (sheltie)

Racens hastighed, agility og evnen til at hoppe er typiske egenskaber. Det gør det også til en enestående hund i præstationsbegivenheder, og Shelties dominerer ofte feltet i agility i deres størrelsesgruppe.

Hvis du kan lide at være aktiv, har du en god ven i Sheltie, for de har meget energi. De har brug for at kunne løbe og trives med aktiviteter som agility og flyball. De har brug for både fysiske og mentale øvelser, for at føle sig godt tilpas. Faktisk er Shelties meget intelligente og de har brug for et job. Uden denne form for stimulering vil de bestemt kede sig. Husk at træne din Sheltie med positiv opmuntring, da dette er en følsom hund.

Pelspleje

Shelties har en dobbelt pels, hvor underpelsen er kort og tæt, og toppelsen er hård og lang. Racens pels er lettere at vedligeholde end man skulle tro, men den bør børstes forsigtigt hele vejen ned til huden en gang om ugen.

I fælde-sæsonen har din Sheltie brug for ekstra børstning. Gør processen nemmere ved at fugte pelsen med lidt vand. Vær særlig opmærksom på pelsen bag ørerne, den har en tendens til at filtre. Selv pelsen omkring og under poterne skal til tider plejes med en saks.

Hvor ofte racen har brug for et bad varierer fra hund til hund, men en ordentlig pels fælder snavs af sig og frastøder vand, så de behøver normalt kun at bade, når de virkelig er beskidte. Når du bader din Sheltie er det vigtigt at tørre den ordentligt, helst med en hårtørrer.

Træning af shetland sheepdog

Shelties er meget intelligente og har behov for udfordringer at arbejde med. Derfor er det vigtigt at gøre træningen varieret og sjov. Træn din hund med positiv opmuntring, masser af leg og hold sessionerne korte. Prøv at holde træningen interessant, da den keder sig, hvis du gentager de samme øvelser igen og igen.

Hvis du er en aktiv person får du en Sheltie, der kan gøre det rigtig godt i flere hundesport, for eksempel i udstillinger, lydighed, freestyle, tracking og mere. Når det kommer til agility, udmærker racen sig på grund af sin naturlige atletik, arbejdsevne og vilje til at behage dens ejer.

Størrelse og vægt

Størrelserne varierer meget.

 • Højde for hanner: ca. 35–39 cm.
 • Højde for hunner: ca. 33–38 cm.
 • En typisk Sheltie vejer ca. 6-7 kg.

Farve

Farven på en Shetland sheepdog pels varierer. Mest almindeligt er tre grundfarver, alle med forskellige mængder hvid- og tan markeringer. Disse tre farver er:

 • sable
 • sort
 • blå merle

Racen er også undertiden tri-farvet i sort med tan og hvidt mønster eller blå merle.

Specielt om racen

Racen er opdelt i forskellige linjer: american shelties og english shelties. Udseendet og temperamentet adskiller sig meget mellem disse to linjer.

Shelties er generelt også fremragende familie ledsagere. Takket være deres lidt mindre størrelse, store intelligens og dedikation til deres ejer, kan en Sheltie være en god første hund - så længe du er parat til at imødekomme dens energibehov. Sheltie er også børnevenlig, hvis den opdrages med børn. der lærer at håndtere ham eller hende med respekt. Derfor skal du altid lære børn i nærheden af hunden, hvordan man nærmer sig og henvender sig til den.

Arvelig sygdom

Sheltie har få race-sygdomme, men der er nogle, der er gode at holde styr på, såsom:

 • CEA
 • PRA
 • Retinopati
 • Øjenstær
 • Sygdomme i øjenlåg
 • Forkert placerede tænder
 • HD MDR1

Vigtig information: Det er meget farligt at parre to merle hunde (også kaldet en dobbelt merle). Dette kan forårsage blindhed, døvhed og andre alvorlige sygdomme.

Mad

Hvor meget din Sheltie spiser afhænger altid af dens størrelse, alder, bygning, stofskifte og aktivitetsniveau. Hold din lodne ven i god form ved at måle dens mad og fodre den to gange om dagen.

Hvis du er i tvivl om dens vægt, kan du køre en test derhjemme. Kig først ned på hunden, og se om du kan se dens talje. Prøv derefter at mærke, om du kan føle ribbenene uden at skulle presse hårdt. Hvis du ikke kan det, kan det være nødvendigt med mindre mad og mere motion.

Hundetype

Hyrdehund

5 fakta om shetland sheepdog

 1. Når det kommer til agility, er Sheltie i top internationalt.
 2. Sheltie er meget intelligent, så når du træner din ven skal du altid variere øvelserne, ellers keder den sig.
 3. Shelties elsker typisk sine mennesker og er ofte gode til børn, men den kan være reserveret med fremmede.
 4. Forvent ikke, at Sheltie er en stille hund, det er i deres natur at være beskyttende, derfor er de hurtige til at gø, hvis der er uvedkommende på deres område.
 5. Racen findes i to linjer, amerikanske Shelties og engelske Shelties, og udseendet og temperamentet er forskellige mellem disse to linjer.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.