Ved udstrækning føres en kropsdel langsomt mod en position, hvor kropsdelen holdes i nogle sekunder. Bevægelse kan hvis nødvendigt gentages et antal gange i løbet af en behandling.

Når udstrækningen påbegyndes kan hunden måske kun strække sig delvist mod maksimum-positionen, men efterhånden kan den optimale position opnås. Udstrækning skal tage sin tid, så musklerne ikke beskadiges. Det kan tage flere uger før den ønskede position opnås fuldt ud.

Ved udstrækning opretholdes leddenes naturlige bevægelsesbane, og problemer kan derved undgås i muskler og led. Strækøvelser er afstressende og kan bidrage til, at hunden slapper af. Øvelserne kan også have indflydelse på kropsbevidstheden, hvilket gavner individet, da det kan modvirke skader gennem bedre kontrol over kroppens bevægelser. En fordel ved at kunne udføre strækøvelser på sin hund er blandt andet, at spændinger, muskelskader og andre skader hurtigere kan opdages.

Hvorfor strække ud?

Målet med strækøvelserne er at mindske muskelspændinger og forbedre bevægelsen i led og muskler dog uden at skabe ekstrem mobilitet. Overmobilitet kan nemlig føre til overstrækninger, forstuvninger, forvridninger og andre skader.

Der findes flere årsager til, at en muskel bliver stiv. Dårlig koordination, inaktivitet, ensidige bevægelser, skader og smerte kan være årsager til stive muskler. For meget bevægelse ved halthed eller ledsygdomme kan forårsage, at musklerne bliver forkortede på grundet kortere skridt og over- eller fejlbelastning.

Muskelstivhed, der ikke behandles, kan også føre til forandrede bevægelsesmønstre og en forkert belastning af leddene. Det er vigtigt, at hele bevægelsesomfanget i et led udnyttes for, at musklerne skal kunne fungere korrekt. Muskelstivhed kan udtrykkes på forskellig vis. Det mest almindelige tilfælde er, at hunden bevægelser er stive efter, at den har hvilet sig, men den kan også udvise træthed og varierende grader af smerte.

Det er vigtigt at have respekt for musklens kondition og strækkeevne ved udstrækning. Hvis strækøvelserne udføres korrekt, føles det sandsynligvis også godt for hunden.

Hvordan foregår udstrækning?

Det er vigtigt, at hunden føler sig sikker og tryg, når strækøvelserne udføres, og at den har tillid til personen, som foretager øvelsen. Det er hverken let eller naturligt at overlade en kropsdel ​​til en andens hænder, især ikke hvis hunden har smerter. Det er derfor af stor betydning, at personen, som udfører strækøvelserne, gør det på korrekt vis og vælger positioner, som føles behageligt for hunden.

Nogle hunde kan finde det mere behageligt at ligge ned under strækøvelserne, mens andre foretrækker at stå op. Under udstrækningen er det vigtigt at bruge hænderne, så hunden får ordentlig støtte. Hvis hunden spænder sine muskler, har strækøvelserne ikke optimal effekt.

Hvornår bør man foretage udstrækning på sin hund?

Strækøvelser bør påbegyndes inden for 30 minutter efter en afsluttet massage, når musklerne endnu er varme. Inden strækøvelserne udføres på egen hånd skal dyreejeren have fået omhyggelige instruktioner, om hvordan hunden strækkes ud på den bedst vis, af uddannet personale inden for rehabilitering.

Hvornår bør hunden ikke strække ud?

  • Når musklerne er kolde
  • Ved smerter før eller efter udstrækning
  • Hvis hunden er stresset og ikke kan stå eller ligge stille (risiko for skade ved udstrækning)
  • Ved overmobilitet i led og muskler
  • Hunde med akutte skader i ledbånd, muskler eller knogler
  • Hvalpe (som er under 8-10 måneder)
  • Nyligt opererede hunde

Book gerne en tid på din nærmeste AniCura genoptræningsafdeling for en gennemgang af strækøvelser, så du på bedst vis kan udføre strækøvelser med maksimal effekt på din hund!

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.