Meningitis er en betændelse i blodkarrene i hjerne- eller rygmarvshinderne. Man kender ikke den præcise årsag til denne type af meningitis, som også kaldes ”kortikosteroid responsiv meningitis”, men den formodes at være immunmedieret eller autoimmun.
Symptomer
Symptomerne på SRMA varierer en del, men kan være:
- Akut opstået sygdom (hunden kan blive meget syg i løbet af få timer), men sygdommen kan også komme mere "snigende" i løbet af uger/måneder.
- Høj feber (ses dog ikke i alle tilfælde).
- Varierende grader af slingerhed, evt. kan hunden ikke stå op mere, men ligger på siden
- Stærkt udvidede pupiller med manglende lysrefleks.
- Stærke smerter hvor man berøring
- Ledsmerter/ledbetændelse i flere led og hævelse i led
- Opkastninger/diarre samtidig med svimmelhed/slingerhed.
- Hunde virker fraværende og apatisk
Diagnose
Typisk vil dyrlægen først udelukke andre årsager til hundens tilstand, som eksempelvis infektioner og ledsygdomme, ved at tage en blodprøve og eventuelt røntgenbilleder eller CT-scanning. Herefter udtager man rygmarvsvæske under fuld bedøvelse. Ved analyse af rygmarvsvæsken kan man stille en diagnose.
Behandling
Den primære behandling består i at undertrykke hundens immunsystem med steroidbehandling (kortikosteroider) som prednisolon. Dette vil ofte give en hurtig bedring for hunden. Dosis reduceres langsomt over en længere periode.
Der kan være bivirkninger ved steroidbehandling som eksempelvis øget tørst, øget sult, apati og øget risiko for infektioner.
Prognose
Prognosen for SRMA er generelt god og de fleste patienter oplever stor bedring efter 2-3 dage med behandling. Behandling med steroider kan være langvarig, men for de fleste hunde kan behandlingen stoppes efter 5-7 måneder og hundens normale liv kan genoptages uden at den har fået varige mén.
Cirka 20% af patienterne får tilbagefald efter endt behandling. Tilbagefald behandles på samme måde som første gang patienten blev syg.