Årsag

Om sommeren nyder både mennesker og dyr solens varme stråler, og præcis ligesom mennesker kan hunde blive forbrændte. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på sin hund i solen, så den ikke risikerer solskoldning. 

 Nogle hunde bliver lettere solskoldede end andre. Det gælder særligt hunde med lys pels og hunde med meget lidt eller ingen pels. Disse hunde har ofte lysere og mere sart hud. Langhårede hunde kan også blive solskoldede, men her er det ofte kun på de udsatte steder, såsom på snuden, ørerne, maven og omkring øjnene, hvor der er begrænset eller ingen pels. 

Symptomer

Det kan være svært at se, om en hund er blevet solskoldet under pelsen, men man kan sommetider se rødme af huden, ligesom hos mennesker. Derudover er symptomer på solskoldning bl.a. tørre/revnede øreflipper, hårtab, hudsår og hudinfektioner. I værste fald kan solskoldning også føre til hudkræft, så det er vigtigt at forebygge solskoldning.

Hvad kan man selv gøre?

Den oplagte forebyggelse er at holde hunden indendørs, men det ville være en skam, da hunde nyder at være ude i det dejlige vejr. Det er bestemt heller ikke nødvendigt, hvis man blot tager sine forholdsregler. På meget varme sommerdage kan gåture med fordel ske om morgenen og om aftenen for at undgå den kraftige sol midt på dagen. Derudover kan asfalten blive op mod 60 grader varm, så ved at lufte hunden morgen og aften mindsker man også risikoen for ubehag og evt. brandsår under poterne.  

Hunde er gode til selv at søge skygge, og det er derfor vigtigt, at den har mulighed for at finde skygge, hvis man eksempelvis tager den med på stranden. Dette er endvidere vigtigt for at forebygge hedeslag, som er et af de største problemer på varme sommerdage. Husk også altid at medbringe drikkevand til hunden.

Derudover findes der solcreme til hunde, som kan påføres på hundens udsatte områder. Det gælder områder såsom snude, ører, mave, omkring øjnene og pungen hos hanhunde. Det er vigtigt at anvende en solcreme uden parfume og tilsætningsstoffer, idet hunde kan komme til at slikke på de områder, hvor solcreme er påført. De meget udsatte hunde kan med fordel klædes på med tyndt solbeskyttende tøj, som beskytter huden mod solens UV-stråler. 

Hvis hundens almentilstand ikke er påvirket, men huden er blevet lidt rød og irriteret, kan man prøve med denne honing-gel

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Ser hunden ud til at være alment påvirket, have sår eller mange smerter bør dyrlægen altid kontaktes. Er skaden sket, og hunden er blevet solskoldet og begynder at slikke sig på de berørte områder, kan det føre til hudinfektioner. Det er derfor vigtigt at tage kontakt til dyrlægen, hvis hunden først er blevet alvorligt solskoldet, så skaden ikke forværres yderligere. 

Behandling hos dyrlægen

Solskoldninger behandles på baggrund af, hvor svær en grad af solskoldning der er tale om. Efter diagnosticering og indledende behandling kan daglig behandling med sårrensning og påsmøring af creme/gel være nødvendig, hvis hunden har fået sår. I svære tilfælde, hvor der også er gået infektion i såret, kan det kræve yderligere behandling med antibiotika.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.