Bugspytkirtlen er en aflang kirtel, der er placeret ved siden af ​​tolvfingertarmen. Bugspytkirtlen har to vigtige funktioner:

  • Udskille enzymer til tarmen, som bidrager til nedbrydning af sukker, æggehvidestof og fedt, så organismen kan optage dette.
  • Danne insulin, som regulerer blodsukkeret. Hvis dannelsen af insulin forstyrres, kan man få for højt eller lavt blodsukker.

Årsag

Man kan dele betændelse i bugspytkirtlen op i:  akut og kronisk pankreatitis. Ved begge tilstande er det sjældent at der er tale om inflammation på grund af bakterier eller virus. Inflammationen opstår ofte af en ukendt årsag. Man ved dog, at indtagelse af fedtholdig kost, lægemidler eller andre substanser kan have indflydelse på udviklingen af inflammation.

En høj koncentration af fedt i blodet giver ligeledes en forøget risiko for pankreatitis. Pankreatitis er mere udbredt blandt visse racer, men kan forekomme hos alle racer. Dårlig ernæring og forkert fodring kan være årsag til pankreatitis. En anden årsag kan være, at immunsystemet angriber kroppen og langsomt nedbryder bugspytkirtlen. Det kaldes en autoimmun tilstand.

Ved akut pankreatitis sker der en aktivering af de dannede fordøjelsesenzymer i selve bugspytkirtlen, så disse begynder at nedbryde kirtlen. Det med fører en betændelsesreaktion, som kan udvikle sig til bughindebetændelse. Hunden kan gå i chok og dø. Det er en meget alvorlig tilstand, som man som hundeejer skal reagere hurtigt på. 

Hvis hunden overlever den akutte pankreatitis, kan der være sket skader i bugspytkirtlen, som betyder at hunden ikke danner enzymer nok. Dette kaldes kronisk pankreatitis.

Symptomer

Typiske symptomer ved akut pankreatitis er:

  • Opkastning og diarré
  • Bugsmerter og ingen appetit - en del hunde vil stille sig i "bedestilling", hvor forpoterne er strakt frem og overkroppen tæt på jorden, mens bagbenene står normalt
  • Hunden vil formodentlig have feber

Symptomerne kan både komme langsomt eller pludseligt, hvor hunden bliver meget dårlig og kan have behov for intensiv pleje.

Diagnose

Der kan være mange årsager til symptomer som eksempelvis diarré og opkast, men typisk vil dyrlægen have mistanke til bughulen og mavetarmkanalen. Der vil ofte være en forhistorie med en periode med fed og rigelig mad. Eksempelvis i julen, påsken eller anden ferieperiode.

Ved at palpere (mærke på) bughulen vil der være smerter og eventuelle hævelser. Diagnosen stilles ved hjælp af en ultralydsundersøgelse af bughulen og/eller laboratorieundersøgelse af en blodprøve. 

Behandling

Akut pankreatitis er en livstruende sygdom, der kræver akut behandling. Behandlingen består typisk af væskebehandling og korrekt foder i afmålte, kontrollerede mængder. Det kan også være relevant med smertestillende medicin. Der findes flere andre forskellige typer medicin, man kan anvende, alt efter sværhedsgraden af tilstanden. 

Kronisk pankreatitis kræver livslang behandling. Behandlingen består i en nøje sammensat diæt, udarbejdet i samråd med dyrlægen. Derudover skal hunden typisk have tilført fordøjelsesenzymer i pille- eller pulverform. 

Prognose

Hvis hunden overlever det akutte tilfælde af pankreatitis er prognosen god. For at undgå at sygdommen vender tilbage, er det vigtigt at tale om fodring med dyrlægen. Nogle hunde vil, trods korrekt fodring, få tilbagevendende tilfælde. I nogle tilfælde vil det akutte anfald af pankreatitis have medført så store skader, at det bliver til kronisk pankreatitis. Dette medfører nedsat produktion af enzymer og dårligere fordøjelse. Fremtiden for disse hunde er god, hvis man følger behandlingen. 

Forebyggelse

Hold din hund slank og i god form. Brug et foder, der passer til din hund og dens aktivitetsniveau. Hvis din hund er overvægtig, så kontakt din dyrlæge for at få lavet en vægttabsplan. Pas på med "menneskemad" - særligt den fede af slagsen.
Læs mere om at holde din hund slank her!

 

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.