Symptomer

Kutane mastcelletumorer har stor variation i udseende og vækstmønster. Ofte kaldes de for tumorernes store bedragere, da de kan ligne flere andre tumortyper. De ser ud som vorter eller insektbid, mangler ofte pigmentering og de kan sidde i underhuden, hvor de kan forveksles med et lipom. Undertiden dannes sår på huden ved mastcelletumorens overflade. Hunde med enkelte kutane mastcelletumorer viser sjældent tegn på sygdom, men kan opleve kløe i området omkring tumoren. Det skyldes, at mastceller kan danne stoffer som histamin, som forårsager kløe, rødme mm. Hvis en mastcelletumor udvikles i et indre organ, vil symptomerne vise sig fra det pågældende organ. Eksempelvis kan MCT i tarmen forårsage diarré eller blodig afføring.

I tilfælde af en alvorlig form for sygdommen kaldt mastocytose, kan der forekomme en kraftig frigivelse af histamin og andre stoffer, som kan give ophav til blandt andet sår i mavesæk og tarm, opkastninger, diarré samt fald i blodtrykket.

Diagnose

Ofte stilles diagnosen mastcelletumor ved, at dyrlægen tager prøver fra tumoren med en fin kanyle, et såkaldt finnålsaspirat, og kigger på cellerne fra tumoren i et mikroskop. For at kunne foretage en nøjagtig vurdering er det nødvendigt at analysere en vævsprøve fra tumoren i laboratoriet. Vævsprøven kan tages via en biopsi eller alternativt fjernes hele tumoren kirurgisk og sendes til analyse.

Behandling

Mastcelletumorer behandles først og fremmest kirurgisk. Under operationen vil kirurgen også fjerne noget friskt væv omkring tumoren, eftersom der kan være tumorceller i området omkring den synlige tumor. Kirurgisk behandling er ofte tilstrækkeligt til at behandle tumorer af grad I og mange tumorer af grad II. Ved behandling af tumor af grad III og de af grad II, som er svære at bortoperere, supplerer man med f.eks. cellegift og/eller strålebehandling. Den bortopererede tumor sendes til undersøgelse i laboratoriet, hvor man undersøger, om det er lykkedes at fjerne hele tumoren eller om der kan være tumorceller tilbage hos hunden.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Det er altid hensigtsmæssigt at gå til dyrlægen hurtigst muligt, hvis man opdager en knude i huden på hunden. En del tumorer – både mastcelletumorer og andre tumorer – kan være hurtigtvoksende, og jo længere tid det tager, inden hunden får stillet diagnosen, desto større bliver operationen. Også prognosen påvirkes af, hvor lang tid der går før diagnosen stilles, hvis der er tale om en ondartet tumor, som kan have nået at sprede sig til andre dele af kroppen.

Prognose

Prognosen afhænger først og fremmest af tumorens grad, om hvorvidt den har spredt sig samt hvor svær den er at bortoperere. En hund med en aggressiv mastcelletumor, som har spredt sig i kroppen, eller en mastcelletumor i et af de indre organer, har ofte en dårlig prognose. I sådanne tilfælde kan man beslutte at behandle de symptomer, som tumoren forårsager, frem for at forsøge at fjerne tumoren. Behandlingen afgøres for den individuelle hund i samarbejde med dyreejeren.

Hunde, som har udviklet en mastcelletumor, er også disponerede for at udvikle flere tumorer, og det er derfor vigtigt, at ejeren er opmærksom på nye knuder, således at de kan behandles hurtigst muligt.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.