Akut Hæmoragisk Diarré Syndrom (AHDS)

Akut blodig diarré, også kaldet akut hæmoragisk diarré syndrom (AHDS), er en relativt almindelig akut sygdom hos hunde. Sygdommen kan ses på alle tidspunkter af året, men mere hyppigt forekommen i vintermånederne.

Symptomer på akut blodig diarré syndrom hos hund

Sygdommen karakteriseres ved blodig diarre. Mængden af blod kan se ret voldsom ud og afføringen kan ligne hindbærmarmelade. Langt størstedelen af hundene vil opleve opkast til en start. Opkast kan ses op til 1-2 dage inden, der observeres blod i afføringen. Opkast behøves ikke altid at være blodig.

AHDS kommer i mange forskellige grader, hvor nogle hunde er meget lidt/slet ikke påvirket af sygdommen og hos andre hunde kan tilstanden være livstruende uden den rette behandling.

Det anbefales altid at hunde med opkast og blodig diarre tilses af en dyrlæge, og især hvis hunden er alment påvirket af tilstanden.
Find din nærmeste dyrlæge her.

Hvilke hunde får akut blodig diarré?

Sygdommen kan ses hos de fleste hunderacer i alle aldre, men forekommer hyppigere hos yngre hunde og specielt hos de små hunderacer, hvor racer som Yorkshire Terrier, Miniature Pinscher, Miniature Schnauzer og Maltese er overrepræsenteret. Årsagen til dette vides ikke, men undersøgelser har vist en sammenhæng mellem lav kropsvægt (små hunderacer) og hyperaktivitet/stress. Hyperaktivitet/stress kan have en negativ effekt på tarmens funktion.

Hvad er årsagen til akut blodig diarré syndrom hos hund?

Gennem tiderne har der været mange forslag til evt. årsag til AHDS, men den præcise årsag er på nuværende tidspunkt ukendt. Det er derfor vanskeligt at teste for AHDS. Diagnosen stilles ved at udelukke andre mulige årsager til akut opkast og blodig diarre.

Listen af andre mulige årsager til akut opkast og/eller blodig diarre er lang. Eksempler på andre mulige årsager til akut opkast og eller blodig diarre kan være fremmedlegemer i mavetarmkanalen;  virusinfektioner(ex. parvovirus); forgiftninger (ex. rottegift),  fødevareintolerance, parasitter(ex. Giardia);  bugspytkirtelbetændelse; hormonelle sygdomme (ex. Addison); medicin (smertestillende medicin); etc.

Hvordan diagnosticeres akut blodig diarré hos hund?

AHDS er som tidligere nævnt en udelukkelsesdiagnose. Det er derfor vigtigt at udelukke andre mulige årsager til opkast og blodig diarre. Dette gøres ved:

  • Dyrlægen spørger ind til symptomernes varighed, grad og udvikling, samt hvad hunden har spist og hvor hunden har opholdt sig i den seneste periode op til symptomernes start.
  • Dyrlægen laver en klinisk vurdering/undersøgelse for vurdere, hvor meget hunden er påvirket af tilstanden og om det er nødvendigt at foretage yderlig undersøgelser i form af røntgenundersøgelse; ultralydsscanning; blodprøver; urinprøver og/eller afføringsprøver.

Hvordan behandler man akut blodig diarré hos hund?

Hunde med AHDS kan hurtigt blive meget dårlige, og hvis de ikke modtager behandling, kan prognosen være dårlig. I de fleste tilfælde vil hunde med den rette behandling være i markant bedring efter få dage.

Hunde som ikke viser tegn på at være alment påvirket kan oftest behandles videre i hjemmet med symptomatisk behandling og skånekost. Behandling med antibiotika anbefales ikke som udgangspunkt, da dette kan have en negativ effekt på tarmfloraen.

For hunde som vurderes at være alment påvirket eller hvis tilstanden forventes at kunne udvikle sig i negativ retning, anbefales at indlægge hunden, da en central del af behandlingen typisk er intravenøs væske. Øvrige supplerende behandlinger afhænger af hundens kliniske tilstand samt resultater af blod, urin og afføringsprøver. I meget få tilfælde, hvor dyrlægen vurderer der er tegn på udvikling af blodforgiftning, kan antibiotika være en del af behandlingen.

De fleste hunde som indlægges, vil komme sig efter få dages behandling, men for enkelte hunde kan behandlingen være meget intensiv og af længere varighed. Dødsfald kan forekomme, men med den rette intensive behandling vil de fleste hunde overleve.

Kan man forebygge akut blodig diarré hos hunde?

Eftersom man ikke kender den præcise årsag til AHDS, så er det svært at forebygge sygdommen. Det er altid en god ide at være opmærksom på hvilke foderemner ens hund har adgang til både derhjemme men også når man er på gåtur.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.