Tvangsfodring og medicinering af kaniner og gnavere

Næsten alle former for ubehag og sygdom hos kaniner og gnavere gør at de holder op med at spise. Kaniner og gnavere tåler ikke at gå uden mad ret længe, og det kan være kritisk efter 4-6 timer. Det er derfor vigtigt at tvangsfodre dit dyr hvis det ikke selv spiser.

Den bedste måde at vide om den spiser er ved at se om der kommer den normale mængde afføring og om den er i normal størrelse. Er dette ikke tilfældet, spiser dyret ikke nok og du må i gang med tvangsfodringen.

Hvornår skal man tvangsfodre?

Du må tvangsfodre dit dyr hvis du ved hvorfor det ikke spiser. Dette kan være efter en operation hvor dyret ikke er kommet i gang med at spise endnu, eller hvis dyret har en sygdom der giver ubehag og maven skal holdes i gang mens dyret venter på at komme til operation. Opdager du at dit dyr pludselig ikke spiser, skal dyret tilses af en dyrlæge så hurtigt som muligt, og som minimum inden for de næste 6-8 timer. Her kan du med fordel tvangsfodre dit dyr indtil dyret kommer til dyrlægen. Jo hurtigere der kommer mad i maven, jo større er chancen for at dyret kommer sig. Det er vigtigt at dyret kommer af sted til dyrlægen så årsagen til at det ikke spiser kan findes og løses.

Hvornår må man ikke tvangsfodre?

Kaniner og gnavere kan ikke kaste op. Dette betyder, at hvis dit dyrs mavesæk udspiles kan den risikere at sprænge. Hvis du mærker forsigtigt bag de bagerste ribben og dyret virker meget udspilet og hård i dette område må man ikke tvangsfodre. I dette tilfælde skal dyret tilses af en dyrlæge med det samme.

Håndtering af kaniner

Kaniner har meget kraftige muskler og tynde knogler. Hvis kaninen går i panik kan man risikere at den sætter fra med bagbenene med så stor kraft at den kan brække et ben eller ryggen. En sprælsk  kanin bør derfor altid rulles ind i en ”burrito” når man skal medicinere eller fodre den.

Pak dyret i en ”burrito”

Sæt dig på gulvet. På den måde undgår du at dyret kommer til skade hvis det springer fra dig. Placer dyret midt på langsiden af et håndklæde der passer i størrelsen til dyret (ca 2,5 gange dyrets længe og 4 gange dyrets bredde). Nu foldes først en smule af håndklædet hen over forpoterne. Derefter foldes begge sider af håndklædet stramt rundt om dyret. Når du har dyret pakket i håndklæde-rullen, foldes enden af håndklædet ved dyrets bagpart ned under dyret, så man undgår at dyret kan bakke ud af burritoen. Nu er dyret pakket ind, og kan ikke komme til skade. Dyret falder hurtigt til ro når det er pakket ind i håndklædet.

Tvangsfodring og medicinering

Sæt det indpakkede dyr på dit skød med ryggen mod din mave. Kaniner og gnavere har et mellemrum mellem fortænderne og kindtænderne i begge sider. Giv mad/medicin i små portioner ind bag fortænderne fra siden. Giv i så små portioner at det ikke løber ud af dyrets mund. Hold øje med at dyret tygger og synker. Nogle dyr synker bedre hvis de nusses blidt på hovedet mellem foderportionerne. Giv altid postevand med sprøjte efter hver tvangsfodring. Her gives ca. 1ml per kilo kropsvægt.

Andre metoder til tvangsfodring/medicinering

Nogle dyr er så rolige at de kan holdes på skødet uden at være pakket ind samtidig med at de fodres. Man kan også være så heldig at man kan lade dyret sidde i dets bur og give den små portioner ind bag fortænderne uden at have fat i det. Prøv dig frem så du ved hvad der passer dig og dit dyr. Det kan være en god ide, at øve sig med postevand mens dyret er raskt, så man er godt forberedt til den dag man får brug for det.

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.