Livmoderkræft hos kaniner

Livmoderkræft hos kaniner er meget almindeligt hos ikke steriliserede kaniner over fire år. Livmoderkræft kan være svær at opdage, og oftest viser kaninen først symptomer, når den er meget syg. Kræften kan sprede sig til lungerne og give problemer med vejrtrækningen. Heldigvis kan denne sygdom let undgås ved at sterilisere kaninen tidligt.

Hvad er livmoderkræft?

Livmoderkræft hos kaniner opstår som celleforandringer i de cellelag der dækker indersiden af livmoderen. Oftest er der tale om en ondartet kræftform af typen adenocarcinom. Livmoderkræften danner fortykkelser og knuder i livmoderen. Vævet er meget skrøbeligt og bløder let. Hvis kræften ikke opdages, kan den sprede sig til lungerne.

Hvem er i risiko for at få livmoderkræft?

Alle ikke steriliserede hunkaniner er i risikogruppen. Undersøgelser viser, at 60-80% af ikke steriliserede hunkaniner over 4 år udvikler livmoderkræft.

Symptomer

Ofte er der ingen symptomer, før sygdommen er ret fremskreden. Symptomerne kan være uspecifikke som vægttab, nedsat appetit og nedstemthed. Der kan forekomme blod i urinen eller blodklatter i bur og omgivelser. Har kræften spredt sig til lungerne kan kaninen have svært ved at trække vejret. Dette kan vise sig ved, at kaninen trækker vejret hurtigere, bruger bugen når den trækker vejret og strækker hovedet op og frem.

Diagnose

Dyrlægen kan få mistanke om livmoderkræft på baggrund af den kliniske undersøgelse og ovenstående symptomer. Nogle gange kan dyrlægen også mærke knuder i den bagerste del af bugen, hvor livmoderen ligger. Ved at ultralydsskanne livmoderen får man en fornemmelse af om livmoderen er forstørret og knudret. Et røntgenbillede af lungerne giver en indikation af om der er tegn på, at kræften har spredt sig til lungerne. Meget små kræftknuder i lungerne kan ikke ses, så spredning kan ikke udelukkes hundrede procent.

Behandling

Er sygdommen meget fremskreden, kan kræften have spredt sig til lungerne. I disse tilfælde kan det ikke anbefales at sterilisere kaninen. Da handler det om at holde kaninen så komfortabel som muligt, indtil den i sidste ende må aflives. Er der kun tegn på kræft i livmoderen, er det en mulighed at sterilisere kaninen. Dette er en mere risikofyldt operation end en almindelig sterilisation på en ung kanin. Det skrøbelige og let-blødende kræftvæv i livmoderen har større risiko for at bløde under operationen. Hvis der ikke er nogen kræftceller, der har spredt sig til andre steder i kroppen, vil operationen kurere kaninen.

I sjældne tilfælde kan kræftceller have spredt sig til de omkringliggende organer i bugen. Er der tale om forandringer, der er synlige for det blotte øje, kan dette opdages ved operationen. Nogle gange er forandringerne dog så små, at de ikke kan ses, og der kan således udvikles kræft i bughulen efter operationen. Dette gælder også for bittesmå spredninger i lungerne, der er for små til at opdage på røntgenbilleder. Det gælder derfor om at få fjernet livmoderen så hurtigt som muligt for at mindske risikoen for spredning. Efter operationen anbefales det, at der tages røntgenbilleder af lungerne efter et år, for at holde øje med udviklingen af eventuelle knuder i lungerne efter operationen.

Forebyggelse

Den eneste måde at forebygge livmoderkræft er at sterilisere hunkaninen. Det betyder at både livmoder og æggestokke fjernes. Dette gøres som regel når kaninen er 6 måneder gammel (læs om sterilisation af kaniner). Kaniner bliver aldrig for gamle til at sterilisere, så længe dyrlægen vurderer at den kan klare operationen og narkosen. Hvis kaninen ikke er helt ung når den skal steriliseres, bør den undersøges for tegn på begyndende livmoderkræft inden operationen. 

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.