Vaccination af kat

Katte vaccineres mod herpesvirus, calicivirus og panleucopeni (kattesyge). Ved at lade din kat vaccineres mod disse sygdomme, forebygger du både sygdom hos din kat samt bidrager til at holde det totale smittetryk nede hos kattepopulationen. 

Vaccination af kat - Sådan beskytter du din bedste ven

Hos AniCura mener vi, at det vigtigste er vores kæledyrs helbred og trivsel. Vacciner forebygger mange sygdomme, der kan ramme din kat. Vaccinering har længe været anset som den nemmeste måde at sikre katte et sundt og langt liv.

Hvorfor skal katte vaccineres?

Ved vacciner stimulerer man kattens immunforsvar, da katten danner antistoffer mod de sygdomme, katten vaccineres mod. På denne måde bliver din kats immunforsvar forstærket ved mødet af pågældende sygdomme. Virusinfektioner kan ikke behandles med antibiotika, hvorfor forebyggelse er særlig vigtig.

Ved at lade din kat vaccineres mod sygdomme, forebygger du både sygdom hos din kat samt bidrager til at holde det totale smittetryk nede hos kattepopulationen. 

Hvad skal katte vaccineres mod?

Vacciner inddeles i to kategorier: Kernevacciner og ikke-kernevacciner.

Kernevacciner er vigtige for alle katte at få, da de beskytter dem mod smitte, hvor de kan risikere at blive alvorligt syge eller dø, hvis de ikke er tilstrækkeligt vaccineret.  

Ikke-kernevacciner tilvælges individuelt i dialog mellem dyrlæge og ejer. Her vurderes blandt andet om det er en inde- eller udekat, smitterisikoen i lokalområdet og rejsebehov.

Kontakt din dyrlæge for yderligere information om vaccinationer.    

Hvor ofte skal katte vaccineres?

Kernevacciner 

Der er 3 kernevacciner for katte. Det er vaccinerne imod kattesyge, felin herpesvirus og felin calicivirus. 

Typisk skal katte have en række af vacciner efter de er omkring 8 uger. Tal med din dyrlæge om hvad der passer til dig og din kat.

Efter 12 måneder anbefales årligt besøg hos dyrlægen til sundhedstjek samt vaccination. Det anbefales altid at besøge dyrlægen årligt, for at sikre, at din kat er sund og rask. 

Husk, at når man har med levende væsener at gøre, kan der være individuellle grunde til, at din kat ikke følger skemaet. 

Ikke-kernevaccinationer til katte 

Ikke-kernevaccinationer til katte baseres på dine og din kats behov og bør vurderes i samarbejde med din dyrlæge. Her vurderes blandt andet smitterisikoen i lokalområdet og rejsebehov. Ikke-kernevacciner beskytter mod andre smitsomme sygdomme såsom chlamydia, felin leukæmivirus og rabies.

Skal indekatte vaccineres?

Ja, kernevaccinerne anbefales til alle katte. Både herpesvirus og calicivirus er yderst smitsomme, og selv indekatte løber risiko for at smittes indirekte via mennesker og genstande. Indekatte bør derfor også blive vaccineret.

Skal katte vaccineres inden rejse?

For katte, som skal rejse til udlandet, kræves yderligere vaccinationer. I følge Fødevarestyrelsen og andre EU-landes regelværk skal katten være vaccineret mod rabies og have et EU-pas. Du kan se mere om, hvilke vaccinationer der kræves for at rejse med din kat på fødevarestyrelsens hjemmeside.

Får katte bivirkninger ved vaccination? 

Det forekommer, at katte kan få bivirkninger i en enkelt dag eller to. Her kan katten opleve en let, øm hævelse ved injektionsstedet og der kan også opstå feber. I sjældne tilfælde kan katten rammes af en overfølsomhedsreaktion, som kan være alvorlig.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.