Bloddonation for hunde

En blodtransfusion kan betyde forskellen mellem liv og død. For altid at kunne tilbyde vores syge patienter livsvigtig behandling med blodprodukter behøver vi hjælp fra kæledyr og deres ejere, da blodet kommer fra hunde og katte, som fungerer som bloddonorer.

Blodtransfusion 

Blodprodukter gives intravenøst, og afhængigt af hvad hunden har brug for, kan forskellige blodprodukter gives.

Hunde, som behandles for anæmi (blodmangel), større blodtab ved eksempelvis traumatiske skader eller andre tilstande, hvor ilttilførslen til vævet er nedsat, mangler som regel røde blodlegemer. Plasma anvendes bl.a. ved forgiftning, brandskader samt ved behandling af koagulationsforstyrrelser (f.eks. ved forgiftning med rottegift eller leversygdom).

Før, under og efter transfusionen overvåges den modtagende hund nøje. Man kontrollerer bl.a. hundens temperatur, åndedræt og slimhindefarve efter et særligt transfusionsskema.

Hvilke hunde kan donere blod?

Alle racer kan modtage en blodtransfusion, men nogle hunderacer egner sig bedre til blodtapning end andre. Disse er boxere, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer samt dobermann. De nævnte racer er ofte ”negative”, hvilket betyder at de mangler et specifikt antistof, som kan give farlige transfusionsreaktioner. Disse hunde fungerer derfor ofte som universaldonorer.

Hunde som donerer blod, skal opfylde følgende kriterier:

  • Hunden skal være mellem 1 og 6 år gammel, rask og fuldt vaccineret
  • Hunden skal være samarbejdsvillig og have et godt temperament (hunden skal kunne ligge helt stille på siden i ca. 10 min)
  • Hunden skal veje mindst 27 kg
  • Blodet skal have en hæmatokrit-værdi på over 40%
  • Blodet skal være ”negativt”
  • Hunden må ikke have været udenlands eller have fået hvalpe
  • Hunden må ikke selv have modtaget blodtransfusion

Hvordan foregår bloddonation?

Blodtapningen sker højst én gang per kvartal og indebærer et ca. 30 – 60 minutter langt besøg inklusiv den kliniske undersøgelse hos dyrlægen. Selve tapningen tager 5 – 10 minutter at gennemføre og hunden tappes for 450 ml blod. Under tapningen ligger hunden stille på siden, mens blodet tages fra den store halsvene. Hunden påvirkes ikke mærkbart af tapningen, men hård fysisk aktivitet bør undgås på selve dagen.

Blodet fra en bloddonor deles op i røde blodlegemer (kan opbevares 5-6 uger) og i plasma (kan opbevares op til et år) og kan på denne måde hjælpe to patienter. Til tider gives transfusioner med blod som ikke er separeret i blodlegemer og plasma, men som en hel enhed.

Frivillig og livsvigtig indsats

Eftersom bloddonation er en frivillig indsats fra dyreejere med et ønske om at hjælpe os med at redde liv, så gives der ingen økonomisk kompensation. Vores bloddonorer får i stedet kompensation i form af en årlig sundhedsundersøgelse, hvor vi tager en blodprøve og analyserer leverværdier, nyreværdier, infektionsparametre og røde blodlegemer, samt anaplasma og blodsammensætning. Det giver et godt overblik over din hunds sundhedstilstand.

Opfylder din hund kravene eller ønsker du at støtte blodbanken på anden vis, så er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan være med til at redde liv!

Vi vil gerne takke vores bloddonorer og deres ejere for at hjælpe os med at redde liv! Sammen med deres ejere gør disse hunde en fantastisk indsats.

Kontakt en dyrlæge

Lad os tale om tænder

Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.