Gastroskopiundersøgelse af andre dyr

Gastroskopi indebærer at spiserøret, mavesækken og eventuelt tolvfingertarmen inspiceres indefra ved hjælp af et specielt instrument - et fiberendoskop. Det er et fleksibelt og blødt instrument, hvor der for enden er placeret en linse og en lyskilde.

Forud for undersøgelsen

For at gastroskopiundersøgelsen skal kunne udføres, er det nødvendigt, at dyrets mavesæk er tom. Særlig forberedelse er nødvendig. Instruktioner til hvad du skal gøre inden en gastroskopi-undersøgelse får du af din dyrlæge.

Hvornår udføres en gastroskopiundersøgelse?

Hyppige årsager til udførsel af gastroskopiundersøgelse er symptomer som kvalme, opkastning, synkebesvær eller uforklarligt vægttab. Undertiden kan et fiberendoskop anvendes til at fjerne fremmedlegemer fra mavesækken såsom snor, plaststykker, pivedyr med mere, som dyret har slugt. 

Undersøgelsen

For at kunne udføre undersøgelsen på katten eller hunden, foregår det under almen narkose. Dyrlægen inspicerer mavesækken ved at styre instrumentet, mens billederne på skærmen studeres. I forbindelse med undersøgelsen tages billeder af vævet. Billederne gemmes normalt og kan senere anvendes til at følge op på resultaterne ved en gentagen undersøgelse. 
Ofte undersøges både mavesæk og tyktarm samtidigt, hvilket betyder at en gastro-koloskopi udføres. Læs mere om koloskopi.

Normalt tager undersøgelsen et kvarter til en time.

Prøvetagning

For at vurdere mave- og tarmslimhinden tages normalt vævsprøver, såkaldte biopsier, fra flere steder i mavesækken og tolvfingertarmen. En tynd wire med en tang føres ned gennem en kanal på endoskopet, og små stykker af tarmslimhinden fjernes. Biopsierne sendes derefter til histopatologisk analyse.

Efterbehandling

Efter undersøgelsen kan maven være lidt oppustet og spændt, med mavekneb til følge. Der fjernes så meget luft som muligt efter afsluttet undersøgelse. Hvis der endnu er lidt luft tilbage som giver ubehag, forsvinder det oftest relativt hurtigt. Ofte kan dyret sendes hjem samme dag efter at være vågnet ordentligt efter narkosen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.