Gastroskopiundersøgelse af andre dyr

Gastroskopi indebærer at spiserøret, mavesækken og eventuelt tolvfingertarmen inspiceres indefra ved hjælp af et specielt instrument - et fiberendoskop. Det er et fleksibelt og blødt instrument, hvor der for enden af fiberendoskopet er en linse og en lyskilde.

Forud for undersøgelsen

For at gastroskopiundersøgelsen skal kunne udføres, er det nødvendigt, at dyrets mavesæk er tom. Særlig forberedelse er nødvendig. Instruktioner til hvad du skal gøre inden en gastroskopi-undersøgelse, får du af din dyrlæge.

Hvornår udføres en gastroskopiundersøgelse?

Den sædvanlige årsag til at en gastroskopiundersøgelse kan være, hvis dyret viser symptomer på maveproblemer såsom kvalme, opkastning, synkebesvær eller uforklarligt vægttab. Undertiden kan et fiberendoskop anvendes til at fjerne fremmedlegemer fra mavesækken såsom snor, plaststykker, pivedyr med mere, som dyret har slugt, hvilket forårsager problemer. 

Undersøgelsen

For at kunne udføre undersøgelsen på dit kæledyr, foregår det under almen narkose. Dyrlægen inspicerer mavesækken ved at styre instrumentet, mens billederne på skærmen studeres. I forbindelse med undersøgelsen tages billeder af vævet. Billederne gemmes normalt og kan senere anvendes til at følge op på resultaterne ved en gentagen undersøgelse. 
Ofte undersøges både mavesæk og tyktarm samtidigt, hvilket betyder at en gastro-koloskopi udføres. Læs mere om koloskopi.

Normalt foregår undersøgelsen i et kvarter til en time.

Prøvetagning

For at vurdere mave- og tarmslimhinden tages normalt vævsprøver, såkaldte biopsier, fra flere steder på mavesækken og tolvfingertarmen. En tynd wire med en tang føres ned gennem en kanal på endoskopet, og små stykker af tarmslimhinden fjernes. Biopsierne sendes derefter til histologisk analyse.

Efterbehandling

Efter undersøgelsen kan maven være lidt oppustet og spændt, med lidt af mavekneb som følge. Der fjernes så meget luft som muligt efter en afsluttet undersøgelse. Hvis der endnu er lidt luft, der giver ubehag, forsvinder det oftest relativt hurtigt. Ofte kan dyret sendes hjem samme dag, når den er vågnet ordentligt efter narkosen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.