Kejsersnit hos dyr

De fleste drægtige dyr klarer selv fødslen uden hjælp. Men kejsersnit kan være nødvendigt, hvis dit kæledyr oplever komplikationer under fødslen og fødslen ikke kan gennemføres på andre måder. 

De fleste kejsersnit er akutte operationer, hvor hundyret af den ene eller anden årsag ikke er i stand til at føde naturligt. Vores dyrlæger og veterinærsygeplejersker er alle trænede i hvad der skal til, for at det akutte kejsersnit forgår så stille og roligt som muligt.  

Hvordan foregår et kejsersnit på et dyr? 

Før operationen 

Fra første færd er det både dyrets og ungernes ve og vel, der er i højsæde. Derfor indlægges dyret og den indledende behandling med væske, forberedelse til operation og ilttildeling startes med det samme.  

Så snart alt er klart til operation, bedøves tæven med så skånsom bedøvelsesmedicin som muligt og operationen påbegyndes.  

Under operationen 

Under operationen vil der altid være mindst en veterinærsygeplejerske, ofte to, tilstede for at assistere med monitoreringen af dyret under bedøvelse og hjælpe med at tage godt imod ungerne, imens dyrlægen foretager kejsersnittet. 

Under operationen vil tæven desuden være tilkoblet en monitor, der måler alle de vigtige parametre under bedøvelse, så som puls, vejrtrækning, EKG, blodtryk, iltmætning i blodet og så videre. Dette giver en ekstra sikkerhed under operationen. 

Efter operationen 

Når ungerne er ude, hjælper en veterinærsygeplejerske med at ungerne har det godt, har frie luftveje, holder varmen og at alt fungerer, indtil hundyret er vågen til selv at passe sine unger.  

ungerne tjekkes for misdannelser, eksempelvis ganespalte, navlebrok osv.  

Når dyret vågner, lægges ungerne til, så de kan drikke den første mælk ved deres mor. Først når alt dette fungerer sendes dyrene hjem. 

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.