Bloddonation

Blodtransfusion kan betyde forskellen mellem liv og død. For altid at kunne tilbyde vores syge patienter livsvigtig behandling med blodprodukter, behøver vi hjælp fra kæledyr og deres ejere.

Blodtransfusion 

Blodprodukter gives intravenøst og anvendes kun når det er nødvendigt. Afhængigt af, hvad dyret lider af, kan forskellige blodprodukter gives.

Dyr, som behandles for anæmi (blodmangel), større blodtab ved eksempelvis skader eller andre tilstande, hvor ilttilførslen til vævet er nedsat, mangler som regel røde blodlegemer. Plasma anvendes bl.a. ved forgiftning, brandskader samt ved behandling af koagulationsændringer (f.eks. ved forgiftning med rottegift eller leversygdom).

Inden, under og efter transfusionen overvåges det modtagende dyr nøje. Man kontrollerer dyrets temperatur, urin, pels, spisefrekvens og slimhindefarve efter et særligt transfusionsskema.

Hvordan foregår bloddonation?

Blodtapningen sker højst en gang per kvartal og indebærer et ca. 30 – 60 minutter langt besøg inklusiv den kliniske undersøgelse hos dyrlægen. Selve tapningen tager 5 – 10 minutter at gennemføre og dyret tappes for 450 ml blod. Under tapningen ligger dyret stille på siden, mens blodet tages fra den store halsvene. Dyret påvirkes ikke mærkbart af tapningen men hård fysisk aktivitet bør undgås på dagen.

Blodet fra en bloddonor deles op i røde blodlegemer (kan opbevares 5-6 uger) og i plasma (kan opbevares op til et år) og kan på denne måde hjælpe to patienter. Til tider gives transfusioner med hele blodet.

Frivillig og livsvigtig indsats

Eftersom bloddonation er en frivillig indsats fra dyreejere med et ønske om at hjælpe os med at redde liv, så gives der ingen økonomisk kompensation. Vores bloddonorer får i stedet kompensation i form af en årlig sundhedsundersøgelse, da vi tager en blodprøve, hvor vi kigger på leverværdier, nyreværdier, infektionsbilledet og de røde blodlegemer, samt anaplasma og blodsammensætning. Det giver et godt overblik over dit dyrs sundhedstilstand.

Opfylder dit kæledyr kravene eller ønsker du at støtte blodbanken på anden vis, så er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan være med til at redde liv!

Vi vil gerne takke vores bloddonorer og deres ejere for at hjælpe os med at redde liv! Sammen med deres ejere gør disse hunde en fantastisk indsats.

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.