Nogle hunderacer er fremavlet til at klare ekstrem kulde, mens andre har brug for at blive beskyttet mod kulden for ikke at få skader på eksempelvis ører og poter. I værste tilfælde kan kuldeskader lede til vævsdød eller underafkøling - hypotermi. Jo længere og tykkere pels, jo bedre beskyttelse har hunden mod kulden. Dog er enkelte langhårsracer udsatte, da de ikke har underuld. Hvalpe og mindre hunde er ofte mere udsatte.
- Når det er rigtig koldt ude, er det vigtigt at tage hensyn til hundens evne til at håndtere kulde. Samtidig har alle hunde jo brug for at blive luftet og her kan et varmt dækken være en stor hjælp for hunden. Det er også vigtigt, at gåturen foregår i friskt tempo, så hunden holder cirkulationen i gang. Har du en hund, der går langsomt og eventuelt bruger meget tid på at snuse, så kort turen af, så den ikke bliver så lang, forklarer kommunikationsansvarlig ved AniCura, Siri Jungersen.
Hvordan ved jeg om hunden har fået kuldeskader?
Symptomer på kuldeskader kan variere, alt afhængig af hvor alvorlige de er. Hundens hud, eksempelvis på ører og hale, kan blive hvid, hård og kold og blærer kan forekomme. Hunden kan også få en stikkende smerte, ligesom hos mennesker. Huden kan se rød eller endda blå ud. Hvis vævet er dødt, vil huden til sidst blive sort.
- En nedkølet hund har brug for straks at blive opvarmet med kropsvarme, eksempelvis fra et menneske eller varme tæpper. Hvis du har mistanke om at din hund har fået kuldeskader, så ring til dyrlægen, siger Siri Jungersen.
AniCuras bedste tips – pas på hunden i vinterkulden:
- Lad ikke hunden stå bundet ude, når det er koldt. Skal din hund være i bilen i mere end ganske kort tid, så sørg for at den er pakket godt ind, og at der er varme på bilen.
- Sørg for at din hund bevæger sig så meget som muligt og holder gang i cirkulationen, når den luftes udenfor.
- Lad aldrig din hund gå ud på frosne søer eller åer, medmindre der er skiltet med, at isen er sikker.
- Forebyg forfrysninger på poter ved at smøre dem ind i potevoks eller savle. Tør hundens poter efter gåturen.
- Små og kortpelsede hunde bør bruge et varmt vinterdækken, når det er minusgrader.
- Ungå at gå med hunden på veje med meget vejsalt - det kan gøre ondt i poterne.