Kæledyret med på tur

Dyr i bilen

Bilferie byder på flot natur og mange oplevelser, men snoede danske veje og fuldt pakkede biler er ikke altid det bedste for hunden eller katten på bagsædet.

  • Sørg for at sikre hunden eller katten godt. Ideelt bør du have et bur i bilen, der er godt sikret og stort nok til, at dyret kan rejse sig i det.
  • Især unge hunde og katte, som ikke er vant til at køre i bil, kan blive køresyge. Derfor er det godt at træne på kortere bilture inden ferierejsen. En hund, der savler eller kaster op, kan være tegn på køresyge. Det samme gælder for katte, som ofte miaver, hvis de har kvalme. Risikoen for at dyret kaster op mindskes, hvis man undgår mad et par timer før afrejse. Der findes også forskellige hjælpemidler, som f.eks. køresygetabletter, beroligende duftferomoner og kosttilskud.
  • Det bliver varmt i bilen. Vi læser hvert år om hunde, som efterlades i bilen og får hedeslag, men husk på at et dyr i et bur i bagagerummet kan få solen direkte ind på sig under bilturen. Det kan blive så varmt, at det bliver meget ubehageligt for dyret og i værste fald livstruende. Husk på dette, når du pakker bilen, og når du vælger solafskærmning.
  • Både mennesker og dyr har brug for mere væske i varmen. Husk også på dette til hunden eller katten!

Dyr i båden

Selvom hunden er vandt til båd og kan svømme, kan en redningsvest med et håndtag på ryggen være fornuftigt. Hvis hunden skulle falde i vandet, kan det være meget svært at få den op i båden igen, og redningsvestens håndtag kan her være til stor hjælp.

Dyr på flyet

  • Reglerne er forskellige fra flyselskab til flyselskab, men dyr op til et vist antal kilo accepteres som regel i kabinen, så længe det sidder i et vandtæt bur og kan placeres under sædet foran. De fleste dyr er så store, at de må rejse i lastrummet, og så skal de have et passende bur til dette. Hvis man ikke har sådan et bur, kan man ofte leje det af flyselskabet.
  • Træn dyret til at være i buret på forhånd, så rejsedagen ikke er første gang, det skal være i buret. Det kan nemlig gøre oplevelsen traumatisk for dyret. Der findes beroligende feromoner, man kan bruge, om nødvendigt køresygetabletter, samt angstdæmpende medikamenter. Tal med din dyrlæge om, hvad der passer bedst til dit dyr.
  • Gå en god tur før rejsen, så hunden er træt. Katte kan stimuleres mentalt før turen. Giv ikke meget mad lige før afrejse, da det øger risikoen for kvalme og opkastning.
  • Har du dyret i kabinen – så tag det ikke ud af buret!

Dyr i toget

Togselskaberne har også egne regler for rejse med dyr, f.eks. egne kupéer med plads til et bestemt antal dyr. Billetter bør derfor bestilles i god tid. Køresygetabletter kan være en god ide, hvis man har en hund eller kat, som nemt får kvalme.

ID-mærkning af dyr

De fleste hunde og katte er chipmærket, men mange af disse er desværre fejlregistreret. Tag en tur omkring din dyrlæge for at få chippen aflæst og bede dem om at kontrollere, at den faktisk er registreret i dit navn med det rigtige nummer og adresse! Overvej også at få indgraveret dit telefonnummer på hundens navneskilt i halsbåndet. Husk +45! Korrekt mærkning øger i den grad chancerne for at finde et dyr, som er blevet væk!

Ude godt, men hjemme bedst?

Som dyreejer bør man tænke sig godt om og tidligt beslutte sig for, om katten eller hunden skal med på ferie, eller om den måske har det bedre på et pensionat eller hos et familiemedlem. Hvis dyret ikke kan lide at køre i bil længere tid ad gangen, har dyret det måske bedst derhjemme.

Flere nyheder

  • Husk refleks når mørket falder på!

    Når dagene bliver kortere og mørket falder på, bliver det endnu vigtigere at bruge refleks på aftenturen. Uden refleks bliver både du og dine kæledyr næsten usynlige i mørket, hvilket kan føre til farlige situationer.
      Læs mere
    • Skal du rejse udenlands med hund eller kat?

      I lande uden for Danmark findes mange sygdomme, som vi ikke kan beskytte vores kæledyr mod. Hvis en hund eller kat bliver smittet i udlandet, er der risiko for, at behandlingen bliver vanskelig, og at den endda kan smitte til dyreejeren. Her får du en række gode tips til både før og efter rejsen.
        Læs mere
      • "Hug Your Dog Day!" og andre mærkedage

        I løbet af et år findes der mange særlige mærkedage for at skabe opmærksomhed om forskellige emner. Nogle har et mere seriøst budskab end andre. Og dyreverdenen er ingen undtagelse, når det gælder mærkedage.
          Læs mere
        Luk

        Opdater siden

        Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.