Overforbrug af antibiotika kan resultere i spredningen af resistente bakterier – det gælder både hos mennesker og dyr. En udbredt misforståelse er, at antibiotika ikke har nogle bivirkninger. Denne misforståelse er heldigvis ved at blive manet til jorden og derfor er fokus nu på at bruge antibiotika med omhu.
AniCuras dyrehospitaler i Danmark har over en periode på 4 år nedbragt brugen af antibiotika med 66,8%. I 2016 fik 19% af vores patienter på en uge antibiotika. I 2020 fik blot 6,3% af vores patienter på en uge antibiotika. Det vil sige, at vi i dag kun bruger en tredjedel af den mængde antibiotika, vi brugte i 2016.
Optimeret udredning af den enkelte patient
Vores dyrehospitaler har gjort store fremskridt og arbejdet målrettet mod at nedbringe mængden af behandlinger med brug af antibiotika. Det er de blandt andet lykkedes med ved at:
- Optimere hygiejneprotokoller
- Forebygge postoperative infektioner
- Optimere brugen af antibiotika til behandling af den enkelte patient
Hos AniCura går vi op i kun at give antibiotikabehandling, når det er nødvendigt. Det er bedre for den enkelte patient og den globale sundhed. For at komme i mål med dette, har vi optimeret vores udredning og diagnosticeringsprocesser for den enkelte patient. I denne forbindelse har AniCura udarbejdet konkrete guidelines for, hvordan antibiotika skal bruges til de 6 mest forekommende sygdomme, som dyrehospitalerne oplever.
Hos AniCura tror vi på, at vi kan gøre det endnu bedre og nedbringe antibiotikaforbruget yderligere. Derfor har vi sat et mål om, at vi i 2030 maksimalt behandler 5% af vores patienter med antibiotika.
Læs mere om AniCuras arbejde med at nedbringe antibiotikaforbruget her