Skal jeg neutralisere min kat?

Ved at kastrere din kat vil du både forebygge flere ejerløse katte og få en roligere og sundere kat. Der er mange fordele ved at neutralisere katte. Faktisk er neutralisering det bedste, du kan gøre for din kat og dit miljø. I dag er der for mange hjemløse katte over hele kloden, og ved at neutralisere din kat bidrager du ikke til at øge dette antal.

Årsagerne til at neutralisere/kastrere din kat er mange. For det første vil du gøre både din kat og dig selv en tjeneste ved at få den neutraliseret hvis du ikke planlægger at bruge katten til avl. Neutralisering/kastrering af hun- og hankatte er en fantastisk måde at hjælpe med at reducere bestanden af ejerløse katte i vores samfund og forebygge uønskede killinger. Din kat vil ikke bidrage til flere katte, der fødes ind i et hårdt liv, fyldt med sygdomme, ulykker og mangel på mad.
 
For det andet vil du gennem neutralisering få en kat, der er roligere, mindre stresset og med lavere risiko for sygdomme. Dog kan neutralisering føre til en øget risiko for fedme og vægtrelaterede sygdomme, da kattens stofskifte falder med omkring 30 procent. Så du skal være opmærksom på din kats vægt og kun give den mad til kastrerede katte.
I parringssæsonen viser både hun- og hankatte en adfærd, som ikke altid er særlig sjov for deres ejere. Høje lyde og skrig, rastløshed, strejfning i længere perioder, indendørs og udendørs urinmærkning, slagsmål og madvægring er nogle af dem. Denne adfærd vil forsvinde ved neutralisering, og du vil få en meget hjemlig og rolig kat. Og frem for alt en sundere og mindre stresset kat.
 

Neutraliseringsproceduren

Kastrering/neutralisering af han- og hunkatte kan udføres fra omkring seks måneders alderen. Kattens generelle sundhedstilstand og vægt påvirker også, hvornår indgrebet kan foretages. Nogle katteejere bekymrer sig om risiciene ved operationen og bedøvelsen, men du kan føle dig sikker på, at fordelene langt overvejer risikoen for de fleste patienter.
 
For hankatte er kastrationsproceduren mindre kompliceret end for hunner. Deres testikler fjernes via to små snit. De små sår skurrer ofte og heler på mindre end en uge.
Under hunneutralisering fjernes katteæggestokkene og ofte deres livmoder. Dette sker normalt gennem et snit i maven. Efter operationen lukkes såret med et par sting.
 
Både hanner og hunner skal bære en krave, mens de heler. Dette er for at forhindre katten i at slikke sine sår og få en infektion. Så behold kraven på både dage og nætter, uanset hvor skuffet og trist din kat ser ud. Hold din kat indendørs og lad den hvile i en uge eller deromkring efter operationen. Denne periode er lidt længere for hunner end for hanner. Du skal også sørge for, at din kat er okay, og sørge for en ordentlig kost dagene efter neutraliseringen.
 

Fordele ved kastrering/neutralisering af din kat

Som vi nævnte tidligere er fordelene ved neutralisering mange. Ved kastration reducerer du din hankats testosterondrevne adfærd indendørs såvel som udendørs. Det betyder mindre risiko for urinsprøjtning, reduceret risiko for strejfning og for at komme i slagsmål med andre katte. Og selvfølgelig ingen risiko for at parre sig og producere nye killinger. Undersøgelser har vist, at kastrerede hanner er mindre tilbøjelige til at pådrage sig livstruende sygdomme som Feline Leukæmi Virus (FeLV) og Feline Aids Virus (FIV).
 
For hunner er en af de største fordele ved en neutralisering prævention, da en ukastreret hun kan være ansvarlig for tusindvis af nye katte i løbet af hendes levetid. Da neutraliserede hunner ikke går i brunstsæson, behøver du ikke bekymre dig om højlydte og foruroligende kald efter hanner hver anden uge. Der er også flere sundhedsmæssige fordele for hunkatten, såsom nedsat risiko for bryst- eller livmoderkræft og seksuelt overførte eller andre infektionssygdomme.
 
Som du kan se, er fordelene ved at neutralisere din kat langt større end ulemperne. 

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.