Tegn på stress hos en hund - og hvad du kan gøre ved det

Har du nogensinde været stresset? Så kender du følelsen af, at tankerne bliver rodet sammen, og at selv simple instruktioner kan være svære at forstå. Har du nogensinde været ude af stand til at levere, fordi din chef puster dig i nakken og vil have resultater nu? Sådan kan stress også føles for en hund.

Hunde kan ligesom mennesker være stressede i forskellige situationer og af forskellige årsager. Nogle er stressede, når de efterlades alene, andre når de skal køre i bil. Nogle hunde viser tegn på stress, så snart en tennisbold vises, og andre under middagstiden, nogle når de møder andre hunde. Der er lige så mange grunde, som der er hunde, og løsningerne kan også være forskellige.

Men før vi undersøger, hvad vi skal gøre, skal vi kunne vide, om hunden er stresset. Der er flere tegn.



Tegn på stress


At pive, trække vejret højlydt, klynke, ryste, skælve eller gø kan være den nemmeste måde at se, om en hund er stresset. Hunden ser "stresset ud". Men husk, at hunden kan gispe efter vejret, fordi den har det varmt, løbe rundt, fordi den er urolig, ryste, fordi den blev våd og lave lyde for at udtrykke andre ting end at være stresset. Og nogle hunde har bare det udseende - de er intense, men ret tilfredse og glade, ikke stressede. Andre hunde lukker ned, mens de er stressede og bliver apatiske i stedet for paniske. Hos disse hunde kan du måske bemærke andre tegn: opkastning, fældning af pels, diarré, vægttab og lignende.

Nogle hunde bevæger sig rundt, og andre bliver meget stille og stive. Observér din hund og lær dens sædvanlige opførsel at kende. Hvordan ser han ud, når han er afslappet?

Hvis en hund pludselig gaber, mens han laver noget andet, kan det være et tegn på stress. Et stressende gab er normalt længere og efterfulgt af et klynk og nogle gange hovedrysten, mens et træt gab normalt er langsommere og mindre intenst, nogle gange efterfulgt af smæk på læberne og slik. Men slik kan også være i forventning om en godbid – eller et tegn på stress. Se, hvordan din hund normalt opfører sig og opfører sig.

Hvaløjne – der viser mere hvidt i øjnene end normalt, udvidede pupiller, ører spændt tilbage, hurtigere – eller langsommere – blink, kan alle være tegn på stress.

I et træningsmiljø – for eksempel en gruppetime – er et af de første tegn på at være overvældet madvægring. Nogle hunde vil dog tage godbidden, men bide hårdere ned. Hvis din hund nægter mad under hvalpetimerne - eller i andre stressede omgivelser, så giv den en pause. Øg afstanden til det, der stresser ham, og lad ham se på afstand. Han bliver måske nødt til at gå på toilettet oftere - en nervøs blære er også en ting hos hunde.

Hvis din hund nægter at komme, når du kalder, og du bliver vred på ham, vil du måske bemærke, at han vil gå endnu langsommere mod dig eller endda stoppe op og lugte til græsset eller tisse. Dette kan tolkes som, at din hund er uhøflig eller brænder dig af, men det er ikke andet end, at din hund finder dig skræmmende og forsøger at berolige dig. Det kan være lige så effektivt, som når en person fortæller dig, at du skal falde til ro, når du er ked af det (det virker aldrig), men det er hundenes måde at sige det på. Tag en dyb indånding og husk, at hvis han ikke lytter, er det fordi situationen er for svær. Denne form for undgåelse eller forskydningsadfærd kan også ses i hundeparken eller i andre sociale situationer. Nogle hunde forsøger at aflede interaktionen ved at klø, slikke deres kønsorganer eller simpelthen gå væk. Nogle hunde går endnu længere og vil forsøge at gemme sig.


Måder at hjælpe hunden på


Husk: at være stresset i en kort periode af og til er ikke farligt. Det er, når det er i længere perioder, ar det kan være skadeligt. Ikke desto mindre – hvis din hund er stresset, vil du gerne hjælpe ham, selvom det bare er midlertidigt.

Den første ting du skal gøre er at fjerne ham fra den stressede situation. Nogle gange er det det eneste, du skal gøre. Forøg afstanden, lad ham snuse og tisse, og hvis det er nødvendigt, så prøv at mindske afstanden igen, men langsommere. Giv ham godbidder med på vejen – både for at teste, at han stadig er rolig nok til at spise, men også for at holde ham glad og gøre situationen til noget rart. Forsøg ikke at lokke ham tættere på med godbidden, da dette kun vil gøre ham mere utilpas. Beløn, når han selv har taget et skridt nærmere. Tal roligt med ham. Du skal ikke bekymre dig om, at du på en eller anden måde vil gøre ham mere bange eller stresset ved at give godbidder og støtte. Så længe du er rolig, vil han kun føle sig mere sikker, når du trøster ham.

At tygge, snuse og slikke har en beroligende effekt hos hunde, så det er en god ting at gemme godbidder han kan finde, give ham et kødben eller smøre noget lækkert på en glat overflade, så han kan slikke. Nogle hunde har brug for at tygge meget efter en stressende begivenhed. Ved at give ham et kødben, hjælper du ham med at klare situationen.

Ligesom hos mennesker kan fysisk træning påvirke stress positivt. Mælkesyren i musklerne bliver frigivet, og ved at få blodet til at pumpe bliver hunden mindre anspændt. Selv bare at have ham i en længere snor, så han kan strejfe mere frit, kan hjælpe.

Efter en stressende hændelse kan din hund have brug for ekstra søvn. Lad ham slappe af og giv ham "dagen fri", hvis han virker træt. At lære nye ting er næsten umuligt, mens du er stresset, så hold træningen på et minimum.

Lad ham bevæge sig rundt, lad ham tygge, lad ham sove – det er normalt alt, der skal til. Men nogle gange har du også brug for nogle beroligende hjælpemidler såsom feromoner eller andre beroligende eller afslappende kosttilskud. Din dyrlæge sælger disse. I endnu mere komplicerede tilfælde skal din dyrlæge muligvis ordinere medicin såsom angstreducerende medicin for at sænke stressniveauet.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.