Sådan får du din hund til at elske negleklipning

Mange hundeejere – nye som gamle – frygter de ugentlige negleklipsessioner næsten lige så meget som hunden gør. Selvom man forsøger at gøre alt rigtigt, er det let at lave fejl, der sætter træningen tilbage i lang tid. Her er nogle trin, der er nemme at følge for at gøre plejning - badning, børstning, tandrensning og selv når du kæler eller tager sele eller jakker på - nemmere.

 

1. Lyt til din hund, når den siger "nej". Hvis han drejer om og prøver og slipper væk så respekter det. Ved at holde ham hårdere og prøve at vise ham "hvem der er chef", skræmmer du ham kun mere. Hvis du tager en pote i hånden, og han trækker sig væk - respekter det. Hvis han flytter sig helt væk - respekter det. Hvis han knurrer - respekter det. At knurre er bare din hvalps måde at sige: "Jeg stoler ikke på dig lige nu". Få ham til at stole på dig - ved at respektere ham.

 

“Men vil dette ikke få din hvalp til altid at gå væk?” tænker du måske. Kontrol er den mest potente forstærker, der findes. Og ved at fortælle din hvalp, at han kan kontrollere sin situation, gør du situationen mere tålelig, endda fornøjelig.

 

2. Lyt til din hund, når den siger "ja". Har du hørt om startknapper til hunde? Dette bliver mere almindeligt i hele hundetræningssamfundet, hvor man lærer hunde at kommunikere. Ikke med ord og ikke med egentlige knapper - selvom nogle også prøvede det - men snarere med de subtile signaler, hunde alligevel bruger. Har du nogensinde holdt op med at klappe en hund bare for at få en pote eller en næseberøring på din arm og med det samme vidst, at hunden beder om mere? Det er det samme, men i stedet for næseberøring kan du bruge øjenkontakt eller hagestøtte, og i stedet for at klappe, beder hunden om at få klippet negle. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke!

 

Dette er for at "installere" ja-knappen. Hold godbidder i den ene hånd og negleklipperen (eller børsten, shampooflaske, sele osv.) i den anden. Vis negleklipperen frem og giv hunden en godbid. Tag hænderne bag ryggen. Vis igen – beløn. Gør dette til en rytme, og sørg for altid at tage hænderne bag ryggen før næste gentagelse og sørg for, at hånden med klipperen vises først. Efter et stykke tid begynder du at se forventningen i din hund. Han ved, hvad der kommer. Så ændrer du legen og bryder mønsteret. Hold klipperen væk – vent på, at han kigger mod hånden – læg klipperen frem og godbid. Gentag en masse gange. At kigge mod hånden med klipperen er nu hans signal - hans signal til dig - om at bringe klipperen frem.

 

3. Dernæst lader du ham se mod hånden med klipperen, vis den, rør ved en pote – belønning. Gentag en masse gange. Hvis du på noget tidspunkt ser ham tøve med at se på hånden, så stop, tag et skridt tilbage, gå langsommere frem. Du vil have, at han er ivrig efter at få disse klippere til at dukke op. I næste trin løfter du en pote – startknap, negleklipper dukker op, løfter en pote, belønning. Arbejd derefter mod slutmålet: rør ved en negl, og klip derefter. Husk at din hund til enhver tid kan sige nej, og så skal du lytte. Husk også, at dette ikke er gjort på en dag, måske mere end en måned - eller måske længere, hvis du allerede har en skeptisk hund over for negleklipning. Lad det tage tid! Hold sessioner korte: to minutter en gang om dagen.

 

4. I mellemtiden skal du muligvis klippe hans negle. Lav derefter en anden opsætning. Vær i et andet rum end når du træner, med et andet tæppe, andre godbidder, endda et andet stykke udstyr. Og når du ikke kan lytte til hans "nej", så lad være med at spørge. Lad ham forstå, hvornår det er træning og den ægte vare. Vil dette sætte dig et par skridt tilbage? Måske. Men prøv at gøre dine faktiske negleklipningssessioner så behagelige som muligt. Brug godbidder og en blød stemme. Klip ikke alle neglene på én gang, hold sessionen kort. Og hvis din hund siger, at det er nok efter blot en negl så lad ham gå.

 

Brug den samme metode med alle de ting, din hvalp synes er skræmmende eller mærkelige. Hvis du lytter hårdt nok, kan du høre ham sige ja og nej til mange ting.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.