Patellaluksation hos katte

Knæskallen (patella) bevæger sig normalt op og ned i en fure på forsiden af lårbensknoglen, når bagbenet bøjes og strækkes. Patella-luksation betyder, at knæskallen smutter ud af sin fure, kortvarigt eller længerevarigt. Det kan være smertefuldt og må nogle gange afhjælpes ved operation. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din kats symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvad er patellaluksation hos katte?

Knæleddet er komplekst og udgøres af flere dele; lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). Inde i knæet findes to menisker og to korsbånd, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Normalt vil knæskallen bevæge sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Hvis knæskallen hopper ud af furen, kaldes det en luksation.

Diagnostik ved patellaluksation hos katte

Patellaluksation hos katte kan inddeles i grader (0-4), afhængigt af hvor alvorlig lidelsen er. Undersøgelsen for patellaluksation udføres som regel med katten stående på et bord, katten er ikke bedøvet. For at undersøge om patella lukserer, tager dyrlægen forsigtigt fat om knæskallen og vurderer dens position og bevægelighed, dels mens katten står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes.

Røntgenundersøgelse, CT- eller MRI-scanning anvendes ikke til selve diagnosticeringen af patellaluksation, men kan anvendes i forbindelse med tilrettelæggelse af behandlingen.

Operative teknikker

Operationen for patellaluksation involverer ofte flere forskellige procedurer indenfor det samme indgreb. Operationen sikrer, at knæskallen fremover bliver holdt på plads i leddet.

Afhængig af graden af medial (ind mod kroppen) eller lateral (væk fra kroppen) patellaluksation, vil selve operationen involvere en eller flere af følgende indgreb: Crista tibia transpositionering, medial eller lateral ligament-desmotomi og medial eller lateral ligament-imbrikation.

Mange patienter har også behov for sulcusuddybning og nogle patienter kræver en fabellopatellarsutur. De procedurer, den enkelte patient har behov for, besluttes som regel undervejs i operationen.

Genoptræning efter operation

Efter operationen har de fleste patienter stor gavn af målrettet genoptræning, både ved fysioterapiøvelser hjemme, men også især for hundes vedkommende i en waterwalker på dyrehospitalet. Du kan læse mere om vores waterwalker her. Vores veterinærsygeplejersker med efteruddannelse indenfor fysioterapi, genoptræning og massage, kan vejlede om de bedste øvelser til den aktuelle patient.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.