Bloddonation for katte

Blodtransfusion kan betyde forskellen mellem liv og død. For altid at kunne tilbyde vores syge patienter livsvigtig behandling med blodprodukter, behøver vi hjælp fra katte og deres ejere.

Blodtransfusion

Katte, som rammes af blodtab, blodmangel eller andre tilstande, hvor ilttilførselen til kroppens væv er nedsat, kan få brug for en blodtransfusion. Blodprodukter gives intravenøst, dvs. ind i et blodkar. Inden, under og efter transfusionen overvåges den modtagende kat meget nøje. Man kontrollerer kattens temperatur, urin, puls, åndefrekvens og slimhindefarve efter et særligt transfusionsskema.

Hvem kan donere blod?

Katte, som skal donere blod, skal opfylde følgende kriterier:

Hvordan foregår det?

Vores kommende blodgivere får en årlig sundhedsundersøgelse, hvor vi også tager en blodprøve. Blodet analyseres for leverværdier, nyreværdier, infektionsbilledet, røde blodlegemer, anaplasma, blodsammensætning samt FIV/FeLV (leukos). Derudover udføres en ultralydsundersøgelse af kattens hjerte.

Bloddonerende katte skal blive på dyrehospitalet nogle timer, fordi de bliver lagt i en let narkose og får drop under tapningen. De giver 40-50 ml blod fra halsvenen og skal derefter blive på dyrehospitalet til observation indtil de er helt vågne.

Vi ønsker, at dit dyr oplever besøget os som noget positivt, og vi gør vores bedste for, at det skal være en sjov oplevelse med belønning efter tapningen. Hvis dit dyr føler nogen form for ubehag, kommer det ikke til at donere blod fremover.

Frivillig og livsvigtig indsats

Eftersom bloddonation er en frivillig indsats fra dyreejere, med ønsket om at redde liv, gives der ingen økonomisk kompensation. Du, som er ejer til en bloddonor, får et ekstra godt overblik over din kats sundhedstilstand, ved at få en årlig dyrlægeundersøgelse og blodprøveanalyse.

Opfylder din kat kravene, eller ønsker du at støtte blodbanken på anden vis? Kontakt os! Du kan være med til at redde liv!