Specialdyrlæge og Diplomat Jens Ruhnau har behandlet så eksotiske dyr som tigre, tasmanske pungdjævle og aber, men de fleste af de patienter han behandler er kæledyr. Både behandlingsmetoderne og diagnosticeringsmulighederne har udviklet sig med rivende hastighed de sidste 10 år.
I dag har mange praktiserende dyrlæger specialudstyr som f.eks. tandrøntgen. Det giver gode muligheder for at afsløre tandsygdomme, der ikke umiddelbart kan ses, når man kigger hunden i munden. Tandbylder, knækkede tænder og parodontose er nogle af de ting, der ofte gemmer sig under tandkødet,og som ikke kan afsløres uden røntgen. Alle AniCura Dyrehospitaler og Dyreklinikker har adgang til tandrøntgen.
Fokus på tandbevaring
Et sundt tandsæt er vigtigt for hunden – hele livet. Derfor mener Jens Ruhnau, at man skal gøre alt, hvad man kan, for at bevare dyrenes tænder. Det betyder, at mange af de behandlinger, som man kender fra mennesketandlæger, er overført til dyrene. Der laves både fyldninger, tandkroner, parodontosebehandlinger og tandreguleringer med bøjle.
Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke laver kosmetiske operationer. Vi udfører kun tandreguleringer, når hunden har problemer, der retfærdiggør behandling. Oftest er det underkæbens hjørnetænder, der vokser op i ganen og giver anledning til smerter. De reguleres så på plads med en bøjle.
I fremtiden vil der formodentlig blive endnu mere fokus på hundens mund og tænder. Interessen for området er stigende, og for mange dyrlæge er tandtjek en obligatorisk del af det årlige sundhedseftersyn.
Læs hele artiklen fra magasinet HUNDEN om Jens Ruhnaus arbejde her.