Tandudtrækning på hund

En tand kan af forskellige årsager have brug for at blive trukket ud. Det er vigtigt, at der ikke levnes rodrester, som kan forårsage problemer for hunden.

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280

 

Billedet viser en 3 1/2 måned gammel Border Collie med markant overbid. Hjørnetænderne i undermunden (mælketænder) bør trækkes ud, da de stikker op i ganen og lave smertefulde sår - se billedet i teksten herunder, hvor de sorte pile viser skader i ganen..

Hvornår er det nødvendigt at trække tænder ud?

Bidskade i gane pga overbid

Tandekstraktioner udføres hyppigt på hunde og katte i tilfælde hvor sygdomsprocessen er af en sådan karakter eller er så fremskreden, at anden behandling ikke kan redde tanden.  Indikationer er typisk parodontose, tandfrakturer, kronisk mundhulebetændelse og tilbageholdte mælketænder.

 Selve behandlingen udføres i narkose med lokal og systemisk bedøvelse, så der ikke er smerter under og efter indgrebet.  Tandekstrationerne kan udføres ”åbne” eller ”lukket” hvilket afhænger af hvilke tænder der skal trækkes ud, samt sygdomsprocessen.

Åben ekstration

Ved den åbne ekstraktion løsnes tandkødet fra kæbeknoglen. Kæbeknoglen bores væk, så rødderne kan blotlægges, deles og fjernes.  Herefter syes tandkødet ind over hullet med resorberbare tråde, som vist på billedet her til nedenfor, hvor hjørnetænder i undermund er trukket ud.

Gingivalflap

Lukket ekstraktion

Ved den lukkede ekstraktion kan tanden fjernes uden at det er nødvendigt hverken at løsne tandkødet eller borer i kæbeknoglen, og derfor et væsentligt mindre indgreb.

Blødt foder den første tid efter

Efter tandudtrækning er det vigtig at dyret får opblødt de næste 10 dage, for mindske ubehag og skade på de opererede område. 

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280