Tandbehandling hos hund

Tandsygdomme er et almindeligt problem hos både hunde. Ca. 80 % af voksne dyr har en form for tandproblem, men det kan være svært at opdage, om hunden lider af tandsmerter. Den bedste måde at holde en god tandstatus for sin hund er gennem daglig tandbørstning.

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280

Tandextraktioner

Billedet viser en 3 1/2 måned gammel Border Collie med markant overbid. Hjørnetænderne i undermunden (mælketænder) bør trækkes ud, da de stikker op i ganen og lave smertefulde sår - se billedet i teksten herunder, hvor de sorte pile viser skader i ganen..

Hvornår er det nødvendigt at trække tænder ud?

Tandekstraktioner udføres hyppigt på hunde og katte i tilfælde hvor sygdomsprocessen er af en sådan karakter eller er så fremskreden, at anden behandling ikke kan redde tanden.  Indikationer er typisk parodontose, tandfrakturer, kronisk mundhulebetændelse og tilbageholdte mælketænder.

Selve behandlingen udføres i narkose med lokal og systemisk bedøvelse, så der ikke er smerter under og efter indgrebet.  Tandekstrationerne kan udføres ”åbne” eller ”lukket” hvilket afhænger af hvilke tænder der skal trækkes ud, samt sygdomsprocessen.

Åben ekstration

Ved den åbne ekstraktion løsnes tandkødet fra kæbeknoglen. Kæbeknoglen bores væk, så rødderne kan blotlægges, deles og fjernes.  Herefter syes tandkødet ind over hullet med resorberbare tråde, som vist på billedet her til højre, hvor hjørnetænder i undermund er trukket ud.

Lukket ekstraktion

Ved den lukkede ekstraktion kan tanden fjernes uden at det er nødvendigt hverken at løsne tandkødet eller borer i kæbeknoglen, og derfor et væsentligt mindre indgreb.

Blødt foder den første tid efter

Efter tandudtrækning er det vigtig at dyret får opblødt de næste 10 dage, for mindske ubehag og skade på de opererede område. 

Gingivalflap

Det er vigtigt at passe dit kæledyrs tænder!

Mere end 85% af alle hunde og katte over 4 år har problemer i mundhulen i form af tandkødsbetændelse og tandsten. Ubehandlet kan disse problemer føre til mundhuleinfektion, paradontose og tab af tænder.

Kæledyr viser først sent tegn på tandpine

De fleste kæledyr viser først sent i forløbet, at de har ondt. De spiser næsten som normalt og lader sig ikke mærke med en eller flere dårlige tænder. Derfor er det vigtigt at en dyrlæge eller ejeren selv jævnligt undersøger mundhulen på dyret.

Tandrens

Hunde og katte danne tandsten på lignende vis som os mennesker, og har derfor også behov for tandrens for at undgå paradontose, karies og i sidste ende løse tænder. Ved det årlige sundhedseftersyn er netop en kontrol af tænder og tandkødets tilstand, en vigtig del af undersøgelsen.

Tænder før tandrens og polering:

Tænder før tandrens

Tænder efter tandrens og polering:

Tænder efter tandrens

Tand-team

Majken Højte er eksamineret Fag-veterinærsygeplejerske i tandsygdomme hos hund og kat. Hun er særligt uddannet i at diagnosticere (bl.a. via tandrøntgen) og behandle tandproblemer i samarbejde med vores dyrlæger.

Dyrlæge Peter Spanner Kristiansen har ligeledes specialiseret viden om tænder og har ansvaret for de kirurgiske indgreb og komplicerede behandlinger som f.eks. rodbehandlinger.

Rodfyldninger

Ved tandfrakturer, caries angreb eller rodbetændelse kan det være indiceret at lave en rodfyldning. Rodfyldninger laves når man ønsker at bevare tænderne i stedet for at trække dem ud. Dette gælder særligt rovtænderne og hjørnetænderne, som er vigtige for tygge- og bidefunktionen.

Rodfyldning Odense Dyrehospital

Rodfyldningen udføres ved at bore et lille indgangshul i kronen, hvorved rodkanalen (pulpahulen) blotlægges. Det er nødvendigt at fjerne nerven og blodkarret i rodkanalen. Herefter udføres en grundig rensning med desinficerende midler for at fjerne bakterierne. Fyldningen består af flere lag plastmaterialer, som forsegler rodkanalen. Under hele proceduren tages der løbende røntgen billeder af tanden for at sikre at fyldningen ligger korrekt.

Det er nødvendigt at kontrollere tanden med et røntgenbillede ca. 1-3 mdr. efter behandlingen for at sikre at der ikke er komplikationer.  Hunden eller katten kan som regel spise og drikke normalt efter behandlingen.  

Denne specialiserede form for tandbehandling udføres af dyrlæge Peter Spanner Kristiansen.

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280