CT-skanning af hund og kat

Computer Tomografi (CT), eller tværsnits-røntgen, som det også kaldes, bruges som et supplement til traditionel røntgenundersøgelse

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280

Som de første i Region Syddanmark tilbyder Odense Dyrehospital nu denne avancerede billeddiagnostiske mulighed. 

Vi er glade og stolte over at kunne tilbyde denne avancerede billedediagnostik på Odense Dyrehospital. Det vil mange af vores patienter fremover få gavn af.

Vi modtager også gerne henvisninger fra dyrlæger i hele Region Syddanmark. Hvis det ønskes hjælper vi også gerne med den efterfølgende behandling.

Ansvarlig dyrlæge for CT-scanninger: Dyrlæge Jens Birk Filrup.

Filmklip herunder med CT-scanning af samme bækken som vist på billedet til venstre.

En CT-scanning er basalt set en avanceret røntgenundersøgelse. Men, hvor der ved almindelig røntgen kun tages ét billede af gangen, muliggør en CT-scanner optagelse af mange billeder på en gang. Disse mange billeder behandles i en stor computer og efterfølgende kan billederne betragtes i både 2D og 3D og fra enhver vinkel. Denne teknik muliggør en meget præcis visualisering af stort set alle væv.

Ved at indgive en såkaldt kontrastvæske ind i venen på patienter og efterfølgende foretage endnu en CT-scanning, kan blodkar, indre organer og sygdomsprocesser meget bedre visualiseres.

Herved kan vi meget mere præcist afgøre hvad patienten fejler, og dermed hvad den optimale behandling er.

CT-scanner

Det er vigtigt at patienten ligger helt stille under undersøgelsen. Derfor vil patienter som regel få en let bedøvelse i forbindelse med en CT-scanning. Hele undersøgelsen varer kun 10-20 minutter - lidt længere hvis der skal bruges kontrastvæske. Herefter kommer så selve billedanalysen.

Der kan udføres CT-scanninger på hunde af alle størrelser, og på mindre dyr som katte og kaniner.

Stort set alle organer, organsystemer og sygdomsprocesser kan med fordel CT-scannes. I mange patientudredninger vil en CT-scanning fint kunne komplementere andre undersøgelser (fx blodprøver, diverse skopier, røntgen osv).

Dette drager vi stort nytte af i fx halthedsudredninger, onkologiske og medicinske udredninger.

CT-scanning bækkenbrud på hund

CT-billede af et hundebækken med bækkenbrud - se rød pil.

I nogle tilfælde vil en CT-scanning være førstevalget, eftersom detaljegraden er så høj. Dette gælder fx ved lidelser i næsehulen og i rygsøjlen - eller som ovenfor i eksemplet med bækkenbrud.

Flere af vores dyrlæger har modtaget undervisning af både amerikanske og europæiske specialister i billeddiagnostik. Disse specialister vil også fremover hjælpe os med at tolke de mere komplicerede tilfælde.

Odense

Rugårdsvej 105 5000 Odense C
Rutevejledning +45 6616 0280