Pas på hedeslag!

I sommermånederne kommer mange hunde på dyrehospitalet med hedeslag, hvilket er en tilstand der i værste fald, kan være livstruende. Eftersom hunde ikke kan regulere kropstemperaturen lige så effektivt som mennesker, er det ekstra vigtigt at tage hånd om sin hund i sommervarmen.

"Hvad der er en skøn sommerdag for os, kan være en rigtig hård dag for hunden. Især racer med kort snude kan være ekstra følsomme overfor varme og få hedeslag allerede ved almindelige sommertemperaturer," forklarer Jens Eslau, dyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Hunde har, til forskel fra mennesker, kun nogle få svedkirtler i trædepuderne og kan ellers regulere kropstemperaturen ved at halse/puste samt via slimhinderne i næse, tunge og mundhule. Racer med kort snude, såsom mops, fransk bulldog og bostonterrier, har ofte svært ved at regulere kropstemperaturen på grund af deres snævre luftveje.

 I dag er det relativt kendt, at hedeslag kan indtræffe, hvis hunden sidder i varme rum, som eksempelvis i en bil, men det er også vigtigt at være opmærksom på gåture og ved motionering i varmt vejr.

"Sørg for altid at have vand med på gåture i sommerperioden og køl også gerne poterne med vandet. Har du en kortsnudet hund, skal du undgå at lufte den midt på dagen, når det er varmest og mest solrigt", siger Jens Eslau.

 De første symptomer på hedeslag kan være, at hunden søger vand eller kolde gulve, hvor maven kan køles. Lettere former for hedeslag kan behandles af ejeren selv, men det kan være en god ide at opsøge dyrlægen efterfølgende til kontrol.

Hvad kan man selv gøre ved mistanke om hedeslag?

Hvad skal man gøre hvis man ser en hund, som er alene i en varm bil?

Forsøg at få fat på ejeren af bilen. Lykkes dette ikke, eller bliver situationen akut, bør følgende gøres:

Hvornår bør dyrlæge opsøges?

Når nedkølningen af lettere tilfælde af hedeslag ikke kan løses på egen hånd, eller hvis hunden viser følgende symptomer:

Er det rigtig alvorligt, kan hunden gå i chok og få kollaps af kredsløbet, hvis der ikke ydes førstehjælp med det samme.

Behandling hos dyrlæge

Normal kropstemperatur for en hund ligger som regel mellem 38-39˚C. Diagnosen stilles typisk gennem temperaturmåling og ved at observere hundens symptomer.

Behandlingen sigter mod at nedkøle hunden samt at opretholde kredsløb og blodtryk ved at give væske intravenøst. Ofte vil man analysere blodprøver, for at kontrollere blodets koagulationsevne og øvrige blodværdier. Hunden bør i nogle tilfælde blive for opfølgende blodprøve og overvågning af temperatur, puls, blodtryksmåling samt kontrol af generel tilstand.

Fakta: Hvad er hedeslag?

Hedeslag opstår, når kroppens evne til at regulere kropstemperatur sættes ud af spil på grund af, at den omgivende temperatur er for høj. Dette er derfor anderledes end almindelig feber,  hvor hjernens temperaturregulerende organ indstiller kropstemperaturen.

 Febernedsættende medicin hjælper derfor ikke ved hedeslag. Hvis kropstemperaturen overstiger 42˚C, begynder der at ske alvorlige forandringer med kroppens proteiner og celler, hvilket kan være dødeligt.