Pas på din hund i kulden

Vinter, sne og kulde udgør en risiko for vores kæledyr og særligt hunde risikerer at få forfrysninger.

Det er især små hunde og hunde med tynd pels, som er i risiko for at få forfrysninger. Ofte er det ører, poter, halespids, næse og pung som er udsat.

Nogle hunderacer er fremavlet til at klare ekstrem kulde, mens andre har brug for at blive beskyttet mod kulden for ikke at få skader på eksempelvis ører og poter. I værste tilfælde kan kuldeskader lede til vævsdød eller underafkøling - hypotermi. Jo længere og tykkere pels, jo bedre beskyttelse har hunden mod kulden. Dog er enkelte langhårsracer udsatte, da de ikke har underuld. Hvalpe og mindre hunde er ofte mere udsatte. 

- Når det er rigtig koldt ude, er det vigtigt at tage hensyn til hundens evne til at håndtere kulde. Samtidig har alle hunde jo brug for at blive luftet og her kan et varmt dækken være en stor hjælp for hunden. Det er også vigtigt, at gåturen foregår i friskt tempo, så hunden holder cirkulationen i gang. Har du en hund, der går langsomt og eventuelt bruger meget tid på at snuse, så kort turen af, så den ikke bliver så lang, forklarer kommunikationsansvarlig ved AniCura, Siri Jungersen.

Hvordan ved jeg om hunden har fået kuldeskader?

Symptomer på kuldeskader kan variere, alt afhængig af hvor alvorlige de er. Hundens hud, eksempelvis på ører og hale, kan blive hvid, hård og kold og blærer kan forekomme. Hunden kan også få en stikkende smerte, ligesom hos mennesker. Huden kan se rød eller endda blå ud. Hvis vævet er dødt, vil huden til sidst blive sort.

- En nedkølet hund har brug for straks at blive opvarmet med kropsvarme, eksempelvis fra et menneske eller varme tæpper. Hvis du har mistanke om at din hund har fået kuldeskader, så ring til dyrlægen, siger Siri Jungersen. 

 AniCuras bedste tips – pas på hunden i vinterkulden: